Henri Krop en Wiep van Bunge (samenstelling, ...

Henri Krop en Wiep van Bunge (samenstelling, inleiding, vertaling): De draagbare Spinoza, 265 blz., Prometheus, ƒ 29,90

Govert Schilling (met illustraties van Louis Radstaak): Kosmische curiosa. Alfabetische kennismaking met de bewoners van het heelal 120 blz., Aramith, ƒ 19,90

Michael Grant: Greeks and Romans. A Social History 197 blz., Weidenfeld & Nicolson, ƒ 72,-

Henri Krop en Wiep van Bunge (samenstelling, inleiding, vertaling): De draagbare Spinoza 265 blz., Prometheus, ƒ 29,90

Een boek met fragmenten uit Spinoza's werken, vooral uit de Ethica en de Tractatus Theologico-Politicus. Van beide werken is ongeveer een vijfde opgenomen, verder 13 brieven en een aanzienlijk deel van het korte geschrift Cogitata Metaphysica. Korte inleiding en spaarzame noten. De fragmenten zijn opnieuw vertaald. Hoewel bedoeld als een vrije vertaling verloochent het Nederlands van de vertalingen zijn latijnse oorsprong nergens. Behalve van de Tractatus zijn van al de werken waaruit fragmenten gekozen zijn bij uitgeverij De Wereldbibliotheek moderne vertalingen verkrijgbaar.

Govert Schilling (met illustraties van Louis Radstaak): Kosmische curiosa. Alfabetische kennismaking met de bewoners van het heelal 120 blz., Aramith, ƒ 19,90

Van "antennes' (remsporen in de kosmos) tot zwarte gaten geeft wetenschapsjournalist Govert Schilling, die vorig jaar nog werd genomineerd voor de KIJK/Wetenschapsweekprijs 1991, in 26 lemmata een populair getoonzet ABC van moderne begrippen uit de astronomie. De stukken verschenen eerder in Intermediair.

Michael Grant: Greeks and Romans. A Social History 197 blz., Weidenfeld & Nicolson, ƒ 72,-

Michael Grant is een gerespecteerde veelschrijver over de klassieke oudheid en bekend van onder meer "The Twelve Caesars', "The Fall of the Roman Empire' en "A Short History of Classical Civilization'. Zijn nieuwste boek behandelt de verhoudingen der seksen in Rome en Griekenland. De sociale positie van vrouwen en mannen, zowel rijk als arm, zowel slaaf als vrij, wordt belicht aan de hand van vrijwat citaten van klassieke auteurs. Ook wordt ingegaan op moderne discussies over klassen, rangen en standen in de oudheid, en de betekenis van Karl Marx voor ons begrip van de antieke samenleving.