FNV: geen centraal akkoord

DEN HAAG, 12 SEPT. Een centraal akkoord over lonen en de werkgelegenheid is van de baan. Dit zei FNV-voorzitter J. Stekelenburg gisteravond in Tilburg. Informele gesprekken hierover zijn volgens hem stukgelopen op de “kortzichtige en arrogante houding” van de werkgevers.

Eerder hebben de werkgeversorganisaties al laten weten niet te geloven in afspraken op centraal niveau over loonmatiging. De nieuwe voorzitter van de christelijke werkgeverscentrale NCW, J.C. Blankert, zei deze week nog dat loononderhandelingen decentraal moeten geschieden. “Je kunt niet één percentage als een uniforme deken over het hele land leggen, dat werkt niet meer in deze tijd.”

Minister De Vries (sociale zaken en werkgelegenheid) liet gisteravond in een reactie weten dat Stekelenburg te vroeg is met zijn conclusie dat een afspraak over lonen en werk voor volgend jaar niet meer mogelijk is.

Blankert herinnert eraan dat de FNV minimaal compensatie voor de prijsstijging vraagt, dat sommige bonden daar nog één procent bij willen en dat er ook incidentele loonstijgingen zullen zijn. Daarbij verhogingen van de VUT-premies en de pensioenpremies gevoegd, dreigt er een loonkostenstijging van 8 procent.