FC Twente is even koploper eredivisie na zege op Fortuna

SITTARD, 12 SEPT. FC Twente is tijdelijk koploper van de eredivisie. De Enschedese club won in de vijfde speelronde voor de vierde keer op rij. Dat gebeurde gisteravond in Sittard tegen Fortuna, met 2-0, door treffers in de eerste helft van de verdedigers Paus en Hoogma. De Limburgers staan nu met één punt laatste.

FC Twente won na het verlies tegen Feyenoord (0-5) op de openingsdag alle vier volgende duels en kreeg geen doelpunt meer tegen. Thuis werd Groningen met 5-0 verslagen, drie keer won de fysiek sterke ploeg van trainer Rob Baan buiten Enschede. Tegen Willem II en Vitesse met 0-1, bij Fortuna met 0-2.

Fortuna heeft de slechte gewoonte uiterst belabberd aan wedstrijden te beginnen. Het team van de als hoofdtrainer debuterende Chris Dekker kwam al na vier minuten op achterstand. Voordat doelman Hesp de bal na een hoekschop van Arts te pakken kon krijgen, had verdediger Paus al ingekopt. Het was de vierde keer in vijf duels dat Fortuna in de eerste vijf minuten op achterstand kwam. Nog voordat een half uur was verstreken, was het 0-2. Van Halst nam een vrije trap, libero Hoogma kopte ongehinderd raak.

Fortuna kreeg zijn eerste goede kans pas in de 51ste minuut, hetgeen alles zei over de aanvalskracht. Hofman ging alleen op De Koning af, maar de doelman redde. Twente kreeg verreweg de beste mogelijkheden, via Mulder, De Boer en Zwijnenberg. Hesp onderscheidde zich met een redding na een lob van Arts.