CNR stopt plan voor bouw van megabioscopen

ROTTERDAM, 12 SEPT. De Nederlandse platen- en filmdistributeur CNR heeft de voorbereidingen voor de bouw van drie megabioscopen in de randstad gestaakt wegens financiële problemen.

CNR wilde samen met de Amerikaanse filmstudio Warner Brothers een poging doen de hegemonie van Cannon, dat vrijwel alle bioscopen in de randstad bezit, te doorbreken.

De platendivisie van van CRN, CNR Records, is deze zomer in problemen geraakt. Door het mooie zomerweer liep de omzet "zeer sterk' terug in vergelijking met andere zomers, waardoor er onvoldoende geld binnenkwam om de lopende verplichtingen te betalen. Inmiddels heeft de huisbank van CRN, Credit Lyonnais Bank Nederland (CLBN), een nieuwe lening toegezegd, waarmee het bedrijf voorlopig geholpen is, aldus directeur-eigenaar C. Baas.

Ook in de videodistributie kreeg CRN onlangs een forse tegenvaller te verwerken. Een grote klant van CNR heeft een miljoenenclaim ingediend. Wie die claim heeft ingediend en waarom, wil Baas niet kwijt.

CNR Records en de CNR Video maken deel uit van Face Holdings, waarvan Baas enig eigenaar en directeur is. CBLN financiert de holding, inclusief de film-activiteiten. Dat is opmerkelijk, omdat CLBN na de problemen met het omstreden Italiaanse zakenduo Parretti en Fiorini, wiens filmstudie MGM Pathé (waarvan Cannon deel uitmaakt) door CLBN werd gefinancierd, alle filmfinanciering bij de moederbank in Parijs zou onderbrengen.

Warner en CRN zouden samen een bedrijf oprichten voor de bouw en exploitatie van drie zogenaamde mega-bioscopen: In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De deelraad van Amsterdam-Noord is in onderhandeling met de combinatie van filmmaatschappijen Warner Brothers en CNR over de bouw van een complex van acht zalen met een capaciteit van 2000 stoelen.

Warner en CNR hadden inmiddels al een intentie-verklaring met de gemeente Den Haag om een nieuw bioscopencomplex te bouwen tegenover het Kurhaus in Scheveningen. Het project, dat acht bioscoopzalen met een capaciteit van 2000 stoelen omvat, is al ver gevorderd. De plannen voor een nieuw bioscopencomplex in Rotterdam zijn minder duidelijk.