Celstraf geëist na doodslag en mishandeling kinderen

HAARLEM, 12 SEPT. Tegen een 37-jarige inwoonster van Lisse heeft officier van Justitie mr. C. van Spierenburg gisteren voor de rechtbank in Haarlem vier jaar gevangenisstraf geëist. De vrouw wordt ervan verdacht haar twee Ethiopische adoptiekinderen zodanig te hebben mishandeld dat één aan de gevolgen overleed en de ander voor de rest van zijn leven invalide is.

Het eerste kind overleed drie jaar geleden op bijna tweejarige leeftijd. Artsen en echtgenoot van de vrouw gingen destijds uit van een bloedprop in de hersens. Later heeft ze bekend het jongetje tegen een muur te hebben gegooid. In werkelijkheid had hij zwaar hersen- en buikletsel.

Het tweede kind werd in april het slachtoffer van mishandeling. Begin dit jaar adopteerde het echtpaar hem. Hij was volgens de vrouw te apatisch en wilde zich niet voegen naar haar wensen. Terwijl ze hem door de spijlen van de box vasthield, sloeg ze hem. Ook liet ze hem op de bodem van de box vallen. Het jongetje hield er een leverscheur, een gekneusde nier en zwaar hersenletsel aan over. Hij is blind en voor de rest van zijn leven ernstig invalide.

Volgens het psychiatrisch rapport heeft de vrouw een gebrekkige geestelijke ontwikkeling en is ze verminderd toerekeningsvatbaar. Kans op herhaling wordt niet uitgesloten geacht, tenzij de vrouw behandeld wordt.

Uitspraak 25 september.