Beurs en Bank met elkaar in de slag om toezichthouderschap

De Nederlandsche Bank en het beursbestuur, de Vereniging voor de Effectenhandel, zijn als toezichthouders soms elkaars concurrenten.

Dat vermindert de effectiviteit. Zo ontdekte het beursbestuur in 1990 een privé-handeltje van NMB-bankiers (nu ING Bank). Deze informatie kwam zo laat bij De Nederlandsche Bank terecht dat DNB pas in 1991 zelf actie ondernam. Het beursbestuur zelf klaagt ook over trage ambtelijke molens. Pas afgelopen week kreeg het bestuur het dossier dat door toedoen van DNB over de bankiers was samengesteld. Twee jaar na het beursonderzoek kon het bestuur zich weer buigen over de toezichthoudende taak.

Inmiddels zijn de vier betrokken bankiers op verzoek van De Nederlandsche Bank opgestapt. Daar heeft het beursbestuur natuurlijk geen boodschap aan: zij heeft deze week een eigen onderzoek aangekondigd. Over de uitslag zal het Frederiksplein zich geen illusies maken: dat ziet men pas over een paar jaar.