Bernard leider

Jean François Bernard heeft in de derde etappe van de Ronde van Catalonië de leiderstrui overgenomen van Alex Zülle.

De Fransman ontsnapte vijf kilometer voor de streep in Calaf en pakte een voorsprong van dertien seconden op zijn landgenoot Jalabert. In de rangschikking heeft hij een marge van twee seconden op Zülle. Bernard is de meesterknecht van Miguel Indurain, de winnaar in de Tour de France. Voor komend seizoen twijfelt hij of hij bij de Spaanse ploeg van Banesto zal blijven of zal vertrekken naar Castorama, waar hij alleen kopman kan zijn. In het verleden bezorgde het kopmanschap hem de nodige mentale inzinkingen.

De Nederlander Erwin Nijboer ondernam tijdens de rit, waarin een helling van tweede en een van derde categorie was opgenomen, een vluchtpoging. Hij werkte samen met de al eerder weggereden Spanjaard Crespo. De voorsprong was zo'n zestig kilometer voor de streep maximaal, rond drie minuten. Na kilometer 162, op een totaal van 192, werd het duo ingelopen.