Voor Nederlanders is VS nu goedkoop

SCHIPHOL, 11 SEPT. “Het is zo goedkoop allemaal, je kunt wel blijven kopen”, verzucht een meisje dat net is teruggekeerd uit de Verenigde Staten, in de aankomsthal van Schiphol. Evenals veel van haar medepassagiers sjouwt ze een koffer vol spijkerbroeken, cd's en sportschoenen mee, allemaal tientjes goedkoper dan in Nederland.

Over de prijzen in de VS hebben de Nederlandse bezoekers dit jaar niet te klagen. De voortgaande koersdaling van de dollar ten opzichte van de gulden maakt het land steeds goedkoper. Veel toeristen maken daar gebruik van om massaal van alles in te slaan. “Toen ik in Amerika kwam, stond de dollar op 1,92 en vond ik alles nog best duur”, zegt A. Janssen (24) die net zes maanden stage in de VS achter de rug heeft. Maar de laatste weken van haar verblijf, toen de dollar zakte tot ver onder de 1,60 gulden, is zij ook nog kleren en sportschoenen gaan inslaan “voor mezelf, maar ook veel voor anderen”.

Het jonge stel, net terug van vakantie in de VS, had zelfs een extra koffer moeten kopen om alles mee terug te kunnen nemen. “We hebben wel wat gekocht, ja.”, bevestigt de jongen. Hij is nu vooral opgelucht dat zij met hun nieuwe garderobe, inclusief een uitgebreide set golfsticks, zonder problemen langs de douane zijn gekomen.

Elias Woudenberg (26) is voor zijn werk naar de VS geweest. Maar hij had nog wel tijd kunnen vinden om in Boston een antiekzaak in te gaan en daar een plattegrond van Amsterdam “uit 1700 ongeveer” te kopen. “Die kostte nu geen cent”, lacht Elias.

De meeste Amerikagangers houden het echter bij jeans, sportschoenen en cd's, produkten die in de VS nu vaak meer dan de helft goedkoper zijn dan in Nederland. Dat verschil blijft, want “van de in Nederland verkochte cd's wordt 99 procent in Europa gemaakt en een lage dollar heeft dus nauwelijks invloed op de inkoopprijs” zegt Rein Mos, werkzaam bij de Rotterdamse cd-zaak Plato. Ook de in Nederland zeer populaire spijkerbroek Levi 501 wordt in een Europese vestiging in elkaar gezet, zo blijkt bij navraag bij Levi Strauss, en wordt dus niet in prijs verlaagd.

Bij de winkelketen America Today, waar wel rechtstreeks uit Amerika geïmporteerde Levi-spijkerbroeken en Nike-sportschoenen worden verkocht, profiteert men daar van: “Wij leveren tegen de laagst mogelijke prijs”, zegt Pieter, bedrijfsleider bij de Rotterdamse vestiging. “Als de dollar nog verder zakt, zullen wij de prijzen ook verlagen.”