Vliegtuig onderschept boven noorden van Irak

WASHINGTON, 11 SEPT. Twee Amerikaanse F-16 gevechtsvliegtuigen hebben gisteren in het noorden van Irak een gevechtsvliegtuig onderschept dat het vliegverbod ten noorden van de 36-ste breedtegraad had geschonden. Het Amerikaanse ministerie van defensie zei dat het vermoedelijk om een Franse F-1 Mirage ging van de Iraakse luchtmacht. Het was voor het eerst dat er zich een dergelijke onderschepping voordeed sinds de Geallieerden vorig voorjaar in Noord-Irak een vliegverbod afkondigden.

De woordvoerder van het Pentagon, Pete Williams, zei dat het toestel de verboden zone slechts zo'n vijf kilometer was binnengedrongen en onmiddellijk rechtsomkeert maakte toen het door de Amerikanen werd gesignaleerd. “Het is een schending van het vliegverbod in de zone. We weten niet of het opzettelijk of onopzettelijk was”, aldus Williams. “Er was geen aanwijzing van vijandelijke bedoelingen”, aldus de woordvoerder, die zei dat er een onderzoek is ingesteld naar het voorval.

Volgens Williams heeft er zich in de zuidelijke zone, die twee weken geleden door de Geallieerden werd gesloten voor de luchtmacht van Saddam Hussein, nog geen enkel incident voorgedaan. Het aantal patrouillevluchten is mede hierom verminderd. Wel herhaalde Williams zijn beschuldiging dat de Iraakse strijdkrachten te land bezig waren om de shi'ieten te verdrijven door hun dorpen in brand te steken. Irak wees deze berichten later van de hand als propaganda die door Iran in omloop was gebracht. (Reuter, AP)