Vlaamse reactie op overname BBL is terughoudend

ROTTERDAM, 11 SEPT. In Vlaanderen wordt terughoudend gereageerd op de mogelijke overname van de Bank Brussel Lambert door de ING. L'écho de la bourse, de krant van de bankwereld, spreekt zelfs van een “gebrek aan reactie”.

Sommige Vlaamse kranten zijn wel teleurgesteld dat er mogelijk weer een bank in buitenlandse handen komt, nadat eerder de grootste Belgische bank, de Generale Bank, in Franse handen kwam. Anti-Nederlandse reacties zijn er niet.

Le Peuple, het partij-orgaan van de Waalse socialistische partij (PS), geeft niet meer dan het communiqué van de BBL. Dat terwijl partijvoorzitter Guy Spitaels eerder fel reageerde op de samenwerking tussen de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena en de Nederlandse KLM. Maar dit verschil kan ook te maken hebben met het feit dat Sabena een staatsbedrijf en de BBL een particuliere onderneming is.

De vakcentrale ACV en de dienstenbond BBTK hebben nog geen standpunt bepaald ten aanzien van het bod van de ING-groep op de BBL. Wel hebben de werknemers die ook aandeelhouder zijn, verheugd gereageerd omdat ING volgens hen voor de meest doorzichtige manier (een openbaar bod) heeft gekozen om de contrôle over de BBL over te nemen.

Voorzitter A. Frère van de Groupe Brussel Lambert is volgens L'écho de la bourse over de mogelijke overneming door ING nog zwijgzamer dan hij gewoonlijk al is. Frère, die nauwe contacten heeft met de PS en diens voorzitter Guy Spitaels, wilde aanvankelijk de Franse verzekeraar UAP een rol gunnen binnen de BBL. Die voorkeur lijkt het dus nu niet te halen. De grootste Franstalige krant in België, Le Soir, meent dat hij geen andere keuze heeft dan zijn functie bij de BBL neer te leggen. De krant vraagt zich verder af waarom alle grote Belgische ondernemingen in buitenlandse handen komen. De schuld zoekt Le Soir bij de Belgen zelf, die te weinig risico's zouden nemen en niet in de private sector zouden durven beleggen.