Ter Beek vreest gedwongen ontslagen bij defensie

DEN HAAG, 11 SEPT. Minister Ter Beek (defensie) heeft de militaire vakbonden gewaarschuwd dat bij de afslanking van de krijgsmacht sprake kan zijn van gedwongen ontslagen. Dit komt doordat minister Dales (binnenlande zaken) de vut-regeling afschaft.

Daardoor, zo schrijft drs. J. de Leeuw, directeur arbeidsvoorwaarden van het departement, aan de bonden, zouden er in 1995 en 1996 alsnog gedwongen ontslagen kunnen vallen. Ter Beek heeft in het verleden gezegd dat hij bij de vermindering van de krijgsmacht met dertig procent in tien jaar gedwongen ontslagen zoveel mogelijk wil voorkomen.

Ter compensatie van de vut-regeling hebben de bonden voorgesteld een wachtgeldregeling in te voeren waarin 85 procent van het laatst verdiende loon wordt geboden. In de brief van De Leeuw is sprake van 80 procent. Militairen van lucht- en landmacht zouden daarmee vanaf 50-jarige leeftijd kunnen vertrekken, die van de marine vanaf 45-jarige leeftijd.

Het ministerie doet ook andere voorstellen om de afslanking te bespoedigen. Zo zouden fiscale bepalingen die nadelig uitvallen voor wachtgelders, geschrapt moeten worden. Bovendien zou het ziektekostenpakket van actieve militairen voor wachtgelders moeten worden gehandhaafd.

Voorzitter P. Snoep van de Algemene Federatie van Militair Personeel vindt het voorstel van Defensie “aardig in buurt” komen van de eigen wensen, maar handhaaft de eis van 85 procent. Hij wijst erop dat de bonden bereid zijn al het geld (circa f 33 miljoen) dat vrijkomt met het schrappen van de VUT-regeling in compenserende regelingen te steken.