Snooker hier, Snooker daar

Tot zondag wordt in Breda het Dutch Open gespeeld: het SNOOKER Dutch Open. Uit Engeland via de tv-zenders komen overwaaien, geldt deze sport als het snelst groeiende tijdverdrijf in ons land. Grote hotels hadden vroeger een drukbezochte biljartzaal. Maar Krasnapolsky, Americain en het Parkhotel in Amsterdam en Brinkman in Haarlem hebben al lang geleden deze accommodatie geofferd voor uitbreiding of aanpassing aan de hedendaagse hotelnormen. Snookerzalen vindt men dan ook niet meer in hotels maar in gebouwen van de meest uiteenlopende oorsprong, zoals voormalige bioscopen, drukkerijen, garages, kerken, meubelhallen, veilingzalen en zelfs een zwembad. Jan Ebbinge bezocht er enkele.

NIJMEGEN

In Nijmegen is Chapel Snooker Centre gehuisvest in een oude kapel van de Christelijk Gereformeerde Gemeente, daterend van 1888. Het pand kreeg al na de Eerste Wereldoorlog een andere bestemming en sindsdien hebben er de Eerste Nederlansche Amandelfabriek en een meubelmakerij in gezeten. De kapel is gebouwd op fundamenten van eerdere bouwsels. In de kelder zijn de gewelven nog zichtbaar. Om van het centrum twee verdiepingen te maken, is een staalconstructiebedrijf ingeschakeld, dat het berekend heeft op een bedrijfsvloer. Geen overbodige luxe als we weten dat vier tafels bijna 5.000 kilo wegen. Omdat alle warmte naar de bovenste verdieping trok, is er in zes schachten in het plafond een luchtverversingssysteem aangebracht. Een druk op de knop zorgt er nu voor dat koele lucht vanuit de kelders naar boven komt. Eén wand bestaat geheel uit fraaie authentieke kerkramen.

UTRECHT

Misschien wel de origineelste locatie ligt in het centrum van Utrecht. In een monumentaal pand staan daar 19 tafels op de bodem van een openbare zwem- en bad-inrichting. De afkorting van die laatste vier woorden is Ozebi. De naam is voor het snookercentrum gehandhaafd, omdat het een begrip is voor iedere Utrechter. Van 1918 tot de jaren vijftig was Ozebi vooral een trekpleister voor de gegoede burgers. Ze namen er zwemles, trokken hun baantje en konden er een bad nemen. Daarna nam de gemeente de exploitatie over, totdat in de jaren tachtig het bezoek terugliep en een architect op het idee kwam er een snookercentrum van te maken. In de kelders staan nog altijd de baden. Om de herkomst niet te verloochenen is één muur beschilderd met zwemmers die in het water duiken. Boven aan een muur hangt nog de originele klok met daaronder het bordje "Einde zwemtijd'. Achter in de zaal staan op de plek van de douches twee wedstrijdtafels. Gele steentjes aan de muur verraden de stijl van Berlage. Avenue zou er zo terecht kunnen voor een modereportage. Ooit bereidde Erica Terpstra zich hier voor op een Olympische medaille. Overdag storten er zich nu scholieren en studenten op snooker. Wie 's avonds wil spelen, moet twee dagen van tevoren reserveren.

ROTTERDAM

Snooker Palace Slaakhuys in Rotterdam is met 36 tafels een van de grootste centra ter wereld. Het is ondergebracht in het voormalige gebouw van Het Vrije Volk. Verdeeld over 2200 vierkante meter zijn de tafels iedere avond en ieder weekend bezet. Het centrum richt zich eveneens op party's. Bedrijven of gezelschappen kunnen het spel er onderbreken voor een koffietafel, een koud buffet of een steengrill. De drie etages zijn gesplitst in de Clubroom, de Royal Floor en de VIP Room. Niets in 't Slaakhuys doet meer herinneren aan de tijd dat Het Vrije Volk er gemaakt werd. De enige troost voor de oud-werknemers van de krant is wellicht de wetenschap dat de rode ballen bij snooker overheersen.

De laatste aanwinst van de 300 snookercentra in ons land is Metro Snooker Star in de oude Metro-bioscoop in Rotterdam. De toevoeging Star wijst naar de sterren die in het donkere plafond zijn aangebracht. Met enige fantasie heeft men het idee er onder de hemel te spelen.

Voor beginnende snookercentra was het aanvankelijk niet gemakkelijk om de nodige vergunningen te verkrijgen. Maar in steeds meer gemeenten valt de sport inmiddels niet meer onder horeca, maar onder sport en recreatie. Daaruit is af te leiden dat snooker op weg is naar erkenning.

    • Jan Ebbinge