Schumann met unieke hoornsolo's

Concert: Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly m.m.v. Jacob Slagter, Julia Studebaker, Peter Steinmann en Paulien Weierink-Goossen, hoorn. Programma: F. Mendelssohn: ouverture Die Hebriden, Vierde symfonie; R. Schumann: Ouverture, Scherzo en Finale op. 52, Konzertstück voor vier hoorns en orkest op. 86. Gehoord: 10/9 Concertgebouw Amsterdam. Herhaling: 11/9 Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven. Radio-uitz.: 16/9 Avro Radio 4.

Twee curiosa van Schumann, omlijst door Mendelssohn - het was een ongekend licht en diverterend programma dat het Koninklijk Concertgebouworkest gisteren in Amsterdam bracht als opening van de serie "Wereldberoemde symfonieorkesten'. Bovendien is het repertoire waarin de combinatie van dit orkest en chef-dirigent Riccardo Chailly niet op wereldniveau excelleert: daarvoor ontbreekt een fractie aan die gloed van milde zonnigheid, aan de brille van fijnzinnige tinteling. Maar misschien was het goede nieuws van dit concert wel dat daarin wat verbetering is te onderkennen.

Chailly onderdrukte goeddeels de neiging om met de voor dit repertoire erg grote bezetting iets te stevig op te treden en deed in Schumanns Ouverture, Scherzo en Finale hoorbaar zijn best om deze nogal onbeduidende mini-symfonie zorgvuldig en afgewogen te modelleren, te kleuren, te detailleren en te articuleren. Maar toch was de frasering soms nog wat hakkerig en het Scherzo was geen echt scherzo, in ieder geval niet zoals Chailly dat speelde. Schumanns Konzertstück, waarin Richard Strauss al wordt aangekondigd, was epaterender, met het unieke solistisch optreden van vier uitstekende hoornisten uit eigen orkest, die mooi en virtuoos, maar net niet geheel foutloos speelden.

Met de in de loop van het werk steeds geanimeerder gespeelde Italiaanse symfonie van Mendelssohn kreeg het concert aan het slot nog echt muzikaal gewicht. De toegift was nog Italiaanser: de ouverture Il barbiere di Seviglia van Rossini. Al had die nòg iets flitsender en effectrijker kunnen klinken, de uitvoering geschiedde met aandacht en plezier.

    • Kasper Jansen