Rusland wil olieprijs nog verdubbelen

MOSKOU, 11 SEPT. De Russische regering gaat de door de staat gecontroleerde energieprijzen verdubbelen. Zij wil hiermee de vermindering van de produktie een halt toeroepen en de export bevorderen. Dat heeft vice-premier Viktor Chernomyrdin gisteren laten weten.

“De situatie moet veranderen. Een hogere olieprijs is onontkoombaar”, aldus Chernomyrdin, tevens minister voor energie in het Russische kabinet. De vice-premier gaat ervan uit dat de olieprijs nog dit jaar zal stijgen tot ongeveer 4.000 à 5.000 roebel per ton. Dat betekent een verdubbeling ten opzichte van de huidige prijs en een bedrag dat ongeveer overeenkomt met de prijs die in het Westen wordt betaald voor een vat olie van 159 liter. In de loop van volgend jaar moet de olieprijs het niveau op de wereldmarkt hebben bereikt, aldus de minister. (Reuter)