Provenierswijk klaagt over drugoverlast van Perron 0; "Het lijkt of er een avondklok is'

ROTTERDAM, 11 SEPT. Het water van de groene Spoorsingel was altijd ideaal om te vissen. Nu niet meer, zegt de visser. Niet dat ze niet meer willen bijten. Maar de rust is weg uit de Provenierswijk, pal achter het Centraal Station van Rotterdam.

Vijftig meter naast de visser, verscholen achter een boom die over het water van de Spoorsingel buigt, zitten drie gebruikers. “We komen van Perron 0, maar wilden even uit de shit, weet je.” De plannen van de politie om heroïne te gaan verstrekken? Voor nul guldens? Langzaam trekken de mondhoeken omhoog. “Zijn we dan eindelijk in de hemel gekomen?” Maar even later: “Eigenlijk is het niet goed.”

Met de verplaatsing van het opvangcentrum voor heroïneverslaafden Perron 0 van de oost- naar de westzijde van het station heeft ook de drugoverlast zich verplaatst van noord naar zuid. Verantwoordelijk daarvoor, zeggen de bewoners, is het tunneltje onder het station, de enige verbinding met het centrum van de stad voor de Provenierswijk . De fietserstunnel is lang, laag en donker. Aan het eind valt het eerste daglicht op het nieuwe Perron 0. Manshoge hekken en een serie aaneengeschakelde bushaltehuisjes beschermen de bezoekers van het Perron tegen de buitenwereld. De ingang ligt tegen de tunnel aan, maar het merendeel blijft binnen de omheining.

Volgens de politie zijn de grenzen van haar inzet bereikt waar het gaat om het beperken van met druggebruik samenhangende criminaliteit en overlast. De verplaatsing van Perron 0, kort na de actie van mariniers tegen verslaafden eind juni, heeft een positief effect gehad op de veiligheid in het station en het plein ervoor.

Op de stoep voor de hoofdingang huizen minder drugtoeristen en permanente cliënten van Perron 0 dan voorheen. Taxichauffeurs en treinreizigers hebben het directe zicht op de groep van honderdvijftig verslaafden verloren. Maar, zoals de Rotterdamse korpsleiding gisteren in het Jaarplan 1993 liet blijken, extra inzet van politiemensen leidt hooguit tot een verplaatsing van de overlast - in de Provenierswijk het gesprek van de dag.

“Overdag gaat het nog wel”, zegt een bewoonster van de Spoorsingel. “Maar 's avonds slapen ze in de tunnel, laten hun spuiten in de wijk achter en breken op klaarlichte dag in. Sommige mensen lopen een uur door de wijk totdat die junk uit het portiek is verdwenen.” Velen hebben hun gevel veranderd in een vesting.

W. Hagen, coördinator veiligheid in de Provenierswijk, is bang dat de bewoners door het uitblijven van verbeteringen de strijd tegen de verloedering opgeven. “De harde kern van bewoners werkt hard om overlast te beperken. Maar als zij ermee ophouden, is dat dodelijk voor de wijk.” Langs de straten en singels staan overal bordjes met de tekst "Attentie, Buurtpreventie' en een tekening van drie bewoners die als een menselijke keten voor een huizenblok staan. De wijk beschikt over een eigen preventiemonteur voor sloten, lampen, straatmeubilair en deur- en kozijnbeveiligingen.

“Er is een grens aan wat zij tolereren”, zegt Hagen. “Het tunneltje is een openbaar toilet geworden door de aanwezigheid van dealers en junks. Veel bewoners hebben het gevoel dat er een avondklok is ingesteld. Voor elven moet je thuis zijn, anders lukt het niet meer. Dat de politie geen stijging van het aantal aangiften ziet, zegt niets over de overlast. Maandagmorgen werden uit de bosjes van de Provenierssingel dertig vuile spuiten gevist. Daar spelen ook kinderen tussen. De bewoners willen de junks de straat niet uitschoppen, maar wel als zij straks de wijk overnemen.”

Bij het pleintje rond Perron 0 hebben zich zestig tot zeventig man verzameld, opvallend dicht opeengepakt tussen de hekken. Zij praten, zitten, ruziën, of lopen druk van het ene naar het andere groepje. Een enkeling zit buiten het Perron in de zon. Vanuit de bushalte achter het Groothandelsgebouw observeren reizigers het krioelende groepje. Een man bij het fietserstunneltje spreekt een voorbijganger aan die uit het donker tevoorschijn komt. “Flikker op!” roept de man, en stampt hard door. Het plan van de politie tot het verstrekken van heroïne heeft de meeste aanwezigen nog niet bereikt. “Wat is de bedoeling? Gratis heroïne van de politie?” vraagt een jonge gebruiker. “No, man”, zegt een jongen die naast hem zit. “Ze nemen je in een inrichting op. Gedwongen afkicken. Dat is shit, weet je. Ik laat me niet dwingen.”

    • Rob Schoof