Protest tegen stuntverkoop "Van Dale' in België

BRUSSEL, 11 SEPT. De Vlaamse Boekverkopersbond (VBB) heeft bij de Vlaamse minister van cultuur, Hugo Weckx, aan de bel getrokken omdat een handjevol boekhandels de “dikke Van Dale” tegen een “stuntprijs” verkoopt. De VBB wil dat Weckx zijn belofte nakomt om nog dit jaar werk te maken van de invoering van een vaste boekenprijs. Een prijzenslag, zoals nu met de pas uitgekomen Van Dale, kan anders funest worden voor een groot aantal zelfstandige boekhandels.

Volgens mevrouw Yvonne Steinberger, VBB-voorzitter die in Brugge een boekhandel leidt, is de driedelige “Van Dale” in vier boekhandels in Brussel, Antwerpen, Leuven en Hasselt te koop voor 3.900 frank (ongeveer 213 gulden). De officiële adviesprijs is 5.470 frank (299 gulden), terwijl sommige zaken - zoals de FNAC-warenhuizen - op dit moment nog de voorintekenprijs vragen, die tot 1 september gold, van 4.870 frank (ongeveer 266 gulden).

In Nederland, waar in tegenstelling tot België wel al een vaste boekenprijs geldt, kost het woordenboek 285 gulden. De voorintekenprijs bedroeg 255 gulden. Bij de VBB zijn ongeveer 300 boekhandels in Brussel en Vlaanderen aangesloten.

Mevrouw Steinberger neemt het de betrokken vier zaken niet echt kwalijk dat ze zo'n forse korting op de “Van Dale” geven. Zij sprak gisteren van een “wanhoopsdaad”. “Eind jaren '70 zijn warenhuizen als de FNAC boeken gaan verkopen met fikse kortingen tot zelfs twintig procent. Dat waren meest bestsellers, die juist voor de echte boekwinkels de winst opleverden om de voorraad moeilijk verkoopbare titels te financieren. De vier boekhandelaren proberen nu klanten terug te winnen”.

Mevrouw Steinberger heeft zelf nog niet echt last van een verlies aan klanten, die zich volgens haar echter “bedrogen” zouden kunnen voelen. “De prijzenslag gebeurt op kleine schaal. Maar de zaak kan escaleren als nog meer boeken zonder winst worden aangeboden. De situatie van de Vlaamse boekhandels is toch al niet rooskleurig. Vijftig procent verkeert op de rand van verlies”.