Mexicanen kiezen voor vliegen met Fokker 100

ROTTERDAM, 11 SEPT. Mexicana, een grote regionale luchtvaartmaatschappij in Mexico, gaat vliegen met de Fokker-100. De maatschappij zal binnenkort de bestelling bekendmaken van tien F-100-vliegtuigen, daarnaast neemt zij nog eens een optie op acht toestellen.

De definitieve beslissing van Mexicana valt waarschijnlijk over een dag of tien. De luchtvaartmaatschappij is op dit moment nog druk met de vakbonden in onderhandeling over de voorgenomen vlootvernieuwing.

De orderlijst van Fokker voor de F-100 neemt door de beslissing van de Mexicaanse luchtvaartmaatschappij niet toe. Mexicana betrekt de toestellen namelijk via de leasemaatschappij GPA Fokker. Kort na de lancering van de Fokker 100 heeft GPA honderd vliegtuigen van dit type besteld. De toestellen voor Mexicana vallen binnen deze order. Voor rekening van GPA staan op Woensdrecht op dit moment nog enkele Fokkers 100 geparkeerd waarvoor de leasemaatschppij nog geen klanten had. Dit maakt het mogelijk dat de eerste afleveringen aan Mexicana al op korte termijn kunnen beginnen.

Voor Fokker is het belang van de keuze van Mexicana voor de F-100 dat er weer een klant/gebruiker van dit vliegtuig bijkomt. In de eerste tien maanden van vorig jaar stagneerde de verkoop, vooral als uitvloeisel van de Golfoorlog. Pas eind december vorig jaar kwam er weer een belangrijke order voor de F-100 binnen: Korean Air bestelde er 9 stuks en nam een optie op 3 toestellen. Afgezien van enkele kleinere orders haalde de Nederlandse vliegtuigbouwer dit jaar nog een belangrijke klant binnen: China Eastern Airlines, een regionale luchtvaartmaatschappij in de Chinese Volksrepubliek bestelde tien F-100's. De eerste van deze reeks is onlangs al officieel overgedragen.

Mexicana is met een marktaandeel van 45 procent een van de grootste regionale maatschappijen in Mexico. Een andere Mexicaanse maatschappij, Aviaxa, vliegt al met 4 Fokkers 100.