Meer winst voor Britse farmaciereus

De farmacie-onderneming Glaxo, naar beurswaarde gemeten het grootste concern van het Verenigd Koninkrijk, heeft haar winst in het eind juni afgesloten boekjaar met elf procent zien stijgen.

Nieuwe farmaceutsche produkten hebben duidelijk bijgedragen aan de groei van de omzet, zo heeft Glaxo bekendgemaakt.

In het boekjaar 1991/92 steeg de winst vóór belastingen van 1,28 tot 1,43 miljard pond sterling (4,6 miljard gulden). De omzet kwam uit op 4,1 miljard pond (13 miljard). In 1990/91 zette Glaxo voor 3,4 miljard pond (10,9 miljard gulden) om.

Glaxo kwam een paar geleden op de markt met Zantac, een middel tegen kanker. Zantac leverde tot voor kort het leeuwedeel van de omzet het is inmiddels het meest verkochte anti-kankermiddel in de wereld. In 1991/92 is voor 1,8 miljard pond (5,8 miljard gulden) aan Zantac verkocht (44 procent van de concernomzet).