Kohl moet nationaal overleg over economie uitstellen

BONN, 11 SEPT. Wegens verdeeldheid binnen de Duitse regeringscoalitie en vergaande politieke en economische eisen van de oppositionele SPD en de vakbeweging heeft kanselier Helmut Kohl moeten besluiten om niet volgende week aan een “nationaal overleg” over de opzet van een solidariteitspact voor de opbouw van Oost-Duitsland te beginnen. Dat overleg moet er nu “voor het einde van dit jaar” komen, heette het gisteren in Bonn.

De hoop op een snel breed overleg moest worden opgegeven omdat binnen de CDU/CSU en ook tussen haar en de FDP onverminderd grote tegenstellingen leven over de vraag hoe de komende jaren extra geld beschikbaar moet komen. Dat bleek gisteren opnieuw in een gesprek van de coalitietop met Kohl. Er zijn nu parlementaire werkgroepen gevormd die over twee weken met eensluidende coalitie-voorstellen moeten zien te komen.

Minister Waigel (CSU, financiën), de FDP en een meerderheid van de CDU-fractie in de Bondsdag, wijzen belastingverhoging of verplichte en inkomensafhankelijke leningen voor hogere inkomens zeker voor de korte termijn af. Zij willen door drastische overheidsbezuinigingen en een nullijn voor de CAO-inkomens zowel de Duitse economie versterken als aan extra middelen komen. De vakbweging en de SPD maken hun bereidheid tot overleg echter absoluut afhankelijk van grotere (ook fiscale) bijdragen van de hogere inkomens.