Italiaanse lire zakt ondanks koerssteun weg

ROTTERDAM/STOCKHOLM, 11 SEPT. De koers van de Italiaanse lire is vanochtend ondanks interventies van de Bundesbank en de Italiaanse centrale bank opnieuw gezakt tot de in het Europees Monetair Fonds (EMS) toegestane ondergrens ten opzichte van de Duitse mark.

Na een lichte opleving zakte de lire vanmorgen op de valutamarkten al weer snel tot zijn EMS-bodemkoers terug. Ook gisteren hadden de centrale banken van Duitsland en Italië al tevergeefs geprobeerd via steunaankopen de lire boven de EMS-ondergrens te houden. De interventies waren noodzakelijk zelfs nadat de Italiaanse premier Amato woensdag het parlement om speciale volmachten had gevraagd om te kunnen reageren op de fiancieel-economische crisis waarin het land zich momenteel bevindt.

De Italiaanse centrale bank, die vorig week al het disconto met anderhalf procent verhoogde, heeft een devaluatie van de lire en herschikking van de EMS-valuta uitgesloten.

De Zweedse centrale bank, Riksbank, zal de daggeldrente van 75 procent in elk geval tot aanstaande dinsdag handhaven. Dat heeft Riksbank-president Bengt Dennis vanmorgen bekendgemaakt. De Riksbank had de daggeldrente, berekend aan de banken, afgelopen woensdag verhoogd van 24 tot 75 procent, om kapitaalvlucht en speculatie tegen de kroon tegen te gaan.

Een hoge functionaris van de Riksbank toonde zich vanmorgen desgevraagd “tevreden” over het effect van de maatregel. Volgens hem vloeit er nu kapitaal terug uit het buitenland naar Zweden. Hij wilde geen bedragen noemen, omdat de Riksbank slechts wekelijks bulletins publiceert. Volgens bankanalisten in Stockholm echter is afgelopen woensdag zo'n 20 miljard kroon (ruim 6 miljard gulden) het land binnengekomen. Gisteren zouden nog enkele miljarden kronen zijn toegevloeid.

De Riksbank had woensdag tegelijk met de renteverhoging een buitenlandse renteverhoging van ruim 44 miljard dollar, waarvan een deel al beschikbaar was, voorbereid om zonodig op de valutamarkt te interveniëren.

Een van de Zweede kranten onderstreepte gisteren het voorlopige succes van de Riksbank met de kop 1-0 Till Dennis (1-0 voor Dennis). Bankanalisten verwachten dat de Riksbank de daggeldrente volgende week aanzienlijk omlaag brengt, al zal het niveau volgens hen tot aan het Franse referendum over “Maastricht” op 20 september hoger blijven dan voorheen.

De kortere en langere rentevoeten zijn onder invloed van de rentemaatregel enkele procentpunten gestegen. Voor driemaands schatkistpapier ligt het niveau nu op 25 procent. Volgens handelaren is er grote belangstelling van beleggers.

De banken hebben de variabale hypotheekrente verhoogd tot 22 à 24 procent. Handelsbanken, de tweede in Zweden, geeft huizenbezitters wier vaste renteperiode (2, 3 of 5 jaar) nu afloopt, nog enige tijd respijt. Voorlopig wordt geen nieuwe vaste rente vastgesteld. Een van de banken biedt een rente voor een jaar van 19 procent. Volgens schattingen van banken moet tussen nu en december voor 15 miljard kroon aan hypotheekcontracten worden vernieuwd.