Iran in conflict met Emiraten over eilandje in Straat van Hormuz

NICOSIA, 11 SEPT. Iran is opnieuw in conflict geraakt met de Golfstaten over de souvereiniteit over drie kleine eilanden in de Golf. De Iraanse autoriteiten herhaalden gisteren hun al uit 1971 stammende aanspraken op de eilanden Abu Musa, Groot Tumb en Klein Tumb. Daags tevoren hadden de Verenigde Emiraten in een gezamenlijke verklaring bezwaar gemaakt tegen de Iraanse claim op de eilanden. Vooral de kwestie van Abu Musa is omstreden.

Het officiële Iraanse persbureau IRNA citeerde een woordvoerder van het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken als zou de verklaring van de Golfstaten “een grove schending van de goede betrekkingen betekenen tussen buurstaten en de geest van begrip en samenwerking”. “We herhalen nog eens”, aldus de weergave van het ministerie, “dat volgens de bestaande geldige wettelijke en historische documenten en feiten de eilanden van Abu Musa, Groot Tumb en Klein Tumb tot de Islamitische Republiek Iran horen en de dat de bewoners van Abu Musa die het burgerschap van Sjarjah bezitten rustig kunnen blijven wonen naast hun Iraanse broeders en zusters”. Volgens de Verenigde Arabische Emiraten berust de souvereiniteit over Abu Musa sinds een overeenkomst daaromtrent van 1971 bij Iran en het emiraat Sjarjah gezamenlijk.

Vorige maand deed zich een incident voor toen Iraanse functionarissen een boot met onderwijzers en hun familie uit de Emiraten niet op het eiland wilden toelaten. Iran gebruikt Abu Musa als een militaire basis, die helpt bij het toezicht houden op de Straat van Hormuz. (Reuter, AP)