Filmacteur John van Dreelen (70) overleden

AMSTERDAM, 11 SEPT. John van Dreelen, sinds 1949 voornamelijk in Hollywood werkzaam als film- en tv-acteur, is vorige week vrijdag op 70-jarige leeftijd gestorven. De laatste jaren was hij in Nederland onder meer nog te zien als bisschop in de slotaflevering van Dynasty en als gast in de VPRO-serie Ons soort mensen van Edwin de Vries.

Van Dreelen werd 1922 in Amsterdam geboren als zoon van de acteur en toneelleider Louis Gimberg. Hij debuteerde in 1941 bij het Residentie Tooneel en speelde daarna toneel en cabaret bij het Centraal Tooneel van Cees Laseur en Mary Dresselhuys. In 1949 vertrok hij "op goed geluk' naar Londen, waar hij tijdens een auditie werd ontdekt door Laurence Olivier. Met diens gezelschap ging hij op toernee naar Amerika en bleef daar, aanvankelijk op een contract bij de filmstudio Warner Brothers en later als freelance-acteur. Van Dreelen speelde honderden bijrollen in tv- en bioscoopfilms als Gigi, Von Ryan's Express en The formula en in series als Charlie's Angels en Mission impossible. Hij was gespecialiseerd in aristocraten en nazi's. “In elke studio in Hollywood hangt wel een nazi-kostuum in mijn maat,” zei hij eens.

In eigen land werd Van Dreelen pas enigszins bekend, toen hij in 1969 de rol van baron Henry van der Welken speelde in de tv-bewerking van Couperus' Boeken der kleine zielen en in 1972 bij Forum een toernee maakte als professor Higgins in de musical My fair lady. Maar zijn belangrijkste werkterrein bleef Hollywood; hij woonde er acht maanden van het jaar en er was naar zijn zeggen bijna altijd werk omdat hij voor geen enkel rolletje - hoe klein ook - zijn neus ophaalde. Hij stierf in zijn vakantiehuis in Zuid-Frankrijk.