Damrak omhoog op sterkere dollar

AMSTERDAM, 11 SEPT. Op de Amsterdamse effectenbeurs stegen de aandelenkoersen vanmorgen licht. Een hogere dollar en koerswinst van Wall Street stuwden de koersen op het Damrak omhoog.

AMSTERDAM Andere factoren waren vanochtend nauwelijks van belang. “Het is een typische vrijdagmarkt waarbij op de laatste dag van de week de omzet aan de lage kant blijft”, zo typeerde een handelaar de stemming op de vloer. De stemmingsindex noteerde rond het middaguur een winst van 0,2 punt op 108,50 na een opening op 108,20.

De dollar zorgde ervoor dat met name de hoofdfondsen er wat beter kwamen bij te liggen.

Unilever noteerde 2,50 gulden beter op 183,20, KLM negen dubbeltjes op 28,90 en Koninklijke Olie 1,70 hoger op 144. Alleen Philips moest twee dubbeltjes laten op 23,20 door aanbod uit het het buitenland.

ING dat gisteren lager noteerde na het aangekondigde bod op de Belgische bank BBL liep vanochtend tien cent terug tot 42,10. Tegen het middaguur werd het fonds verhandeld op 42,30.

NEW YORK Het Dow Jones koersgemiddelde van industriefondsen steeg gisteren met 33,77 punten naar 3.305,16. Beleggers vonden steun in een toespraak van president Bush waar hij behalve lagere belastingen een ''renewal policy for America'' voorstelde.

LONDEN In het eerste uur trokken de koersen flink aan, aangemoedigd door de koerstijging op Wall Street en een sterkere dollar. Het FTSE-100-gemiddelde steeg met 17 punten tot 2.358. Tegen de middag vielen de koersen naar een wat lager niveau terug.

FRANKFURT Na hogere voorbeurs begon de officiële handel vandaag op iets lagere noteringen dan gisteren. Halverwege de morgen had de Dax-30 een verlies van 3,5 punten en kwam daarmee op 1.525.

TOKIO De Japanse aandelen kregen vandaag flinke klappen. De Nikkei-225 index zakte bij een tot 700 miljoen aandelen gezwollen omzet, in met 800,78 punten (4,2 procent) tot 18.107,69. Winstnemingen en een somber kwartaalverslag van de Japanse centrale bank werden genoemd als de hoofdoorzaken van de forse koersdaling.