Analisten rekenen op hoger bod ING voor BBL-bank

ROTTERDAM, 11 SEPT. Belgische analisten verwachten dat de Internationale Nederlanden Groep (ING) meer over heeft voor de tweede bank van België, Bank Brussel Lambert (BBL) dan de 3600 franc per aandeel die het concern gisteren heeft aangekondigd. Met dat bod vertegenwoordigt de bank een waarde van bijna 3,6 miljard gulden.

“In het begin van dit jaar gingen we er nog van uit dat groot-aandeelhouder Frère 4000 franc wilde hebben, maar dat hebben we inmiddels naar beneden bijgesteld. Omdat hij het aanbod van 3800 franc door SBH onlangs afsloeg, denken we dat hij zelf 3800 franc aan ING wil vragen”, aldus een Brusselse beursmakelaar.

De Zwitsers-Amerikaanse investeringsbank Credit Suisse First Boston gaat vrijwel zeker het onderzoek in de boeken van BBL voor zijn rekening nemen, zo is vanochtend in Londense financiële kringen vernomen. CSFB deed al eerder onderzoek naar de Belgische bank. Toen werd geconcludeerd dat een overname door ING het beste alternatief was voor BBL.

Veel Nederlandse analisten verwachten dat de winst per aandeel van ING Groep gelijk zal blijven als gevolg van de overneming van de Belgische bank. Na de bekendmaking van de voorgenomen overneming van BBL daalde de koers van ING gisteren met 1,80 tot 42,20 gulden. Vanmorgen handhaafde ING zich op dit niveau. Het bestuur van ING zegde gisteren toe dat de winst per aandeel van ING niet zal lijden onder de overname van de Belgische bank.

“ING kan deze toezegging waarmaken”, aldus een analist. De koersdaling van gisteren heeft volgens hem meer te maken met de verwachting van beleggers dat de winst in elk geval ook niet zal stijgen.

“Beleggers hadden gehoopt dat ze nu eindelijk konden profiteren van de fusie tussen de NMB en de Postbank. Het is nog onduidelijk hoeveel de kosten van de fusie met BBL zullen bedragen. In eerste instantie zal de overneming de winst drukken, maar ING zal dat wel weg kunnen poetsen,” zo meent een analist.

De koers van ING is sinds maart gedaald van ruim 50 gulden naar 42,20. “Onder deze omstandigheden zal ING er wel voor zorgen dat de winst per aandeel niet daalt”, zegt hij.

ING wil de overneming financieren door de uitgifte van preferente aandelen. Dit is volgens analist C. van Zeijl van effectenbank Mulco niet de goedkoopste manier om de acquisitie te financieren. “Geld lenen voor de overname is goedkoper omdat de rente aftrekbaar is”, zegt hij. “Het dividend dat ING moet uitkeren over de preferente aandelen is niet aftrekbaar.”

Dat ING toch voor financiering door de uitgifte van preferente aandelen heeft gekozen, heeft volgens hem te maken met andere voordelen voor ING. Door de emissie van deze aandelen, die geplaatst worden bij grote financiële instellingen, ontstaat meteen een beschermingsconstructie.

Bovendien kan ING niet onbeperkt lenen, omdat het concern zich moet houden aan de normen van de Bank voor Internationale Betalingen. Volgens die normen moeten banken een bepaald percentage aan eigen vermogen hebben. Overigens moeten de aandeelhouders nog instemmen met de uitgifte van preferente aandelen.

ING wil BBL overnemen voor een bedrag dat met 3600 franc 78 franc boven de intrinsieke waarde van de bank ligt. De vooruitzichten van BBL zijn stabiel. Over het in september 1991 geëindigde laatste boekjaar bedroeg de winst 250 miljoen gulden. Dit jaar wordt een winst van rond 255 miljoen gulden verwacht en volgend jaar 300 miljoen gulden.

Hoewel de halfjaarresultaten van BBL licht terugvielen, wordt in Brusselse beurskringen verwacht dat het tweede halfjaar (tot september 1992) dit goedmaakt.