Winnie geeft ANC-functie op

JOHANNESBURG, 10 SEPT. Winnie Mandela heeft haar topfuncties in het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) opgezegd. Zij stapt volgens een gisteren uitgegeven verklaring op als lid van het ANC-hoofdbestuur en het bestuur van de Vrouwenliga, vanwege wat zij noemt “de gemene en kwaadaardige campagne” die tegen haar wordt gevoerd.

Het aftreden volgt enkele dagen nadat een vermeende brief van Winnie was uitgelekt aan de 30-jarige advocaat Dali Mpofu, die wordt beschouwd als haar minnaar. In de brief schrijft zij ruim 90.000 gulden voor Mpofu te hebben opgenomen van een bankrekening, die volgens Zuidafrikaanse kranten mogelijk aan het ANC behoort. Winnie Mandela en Mpofu hebben geweigerd op de brief te reageren. Het ANC onderzoekt financiële onregelmatigheden binnen de welzijnsafdeling, waarover Winnie lange tijd de leiding had.

De voormalige "moeder van de natie' is op borgtocht vrij na een veroordeling wegens haar betrokkenheid bij de ontvoering en mishandeling van vier jongeren in Soweto. ANC-leider Nelson Mandela kondigde in april zijn scheiding van Winnie aan.