VN stellen moslims verantwoordelijk voor dood VN-militairen

LJUBLJANA, 10 SEPT. Soldaten van het voornamelijk uit moslims bestaande Bosnische regeringsleger hebben dinsdagavond in Sarajevo een VN-konvooi beschoten.

Dat heeft de woordvoerder van de VN-vredesmacht ("Unprofor'), Shannon Boyd, gisteren in Zagreb gezegd.

Bij de aanslag kwamen twee Franse soldaten om het leven en raakten vijf militairen gewond. Het uit veertig voertuigen bestaande konvooi vervoerde levensmiddelen, drinkwater en benzine bestemd voor de uit 1.500 man bestaande vredesmacht in de Bosnische hoofdstad.

Boyd zei ook dat onderzoek onomstotelijk heeft aangetoond dat het Italiaanse militaire transportvliegtuig met hulpgoederen dat vorige week donderdag in de buurt van Sarajevo neerstortte, is neergeschoten. De vier bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. “Hoe en door wie het vliegtuig is neergeschoten wordt nog onderzocht”, zei Boyd. Hij wees er echter op dat het gebied waar het vliegtuig neerstortte door Kroatische milities gecontroleerd wordt.

De aanslag op het konvooi heeft grote verontwaardiging opgeroepen onder de 1.500 VN-soldaten in Sarajevo. “Geen enkele VN-soldaat beantwoorde het vuur toen wij beschoten werden, wij zij hier levende schietschijven en iedereen zegt ons vooral niet terug te schieten”, aldus sergeant Gamin die bij de aanslag licht gewond raakte. “Ik ben woedend omdat VN-soldaten zich zelf niet kunnen verdedigen, ik ben woedend omdat de mensen die wij proberen te helpen op ons schieten en ik ben woedend omdat de twee omgekomen soldaten bijzonder aardige mensen waren”, zei Richard Manconi, die eveneens bij de aanslag door een kogel gewond raakte, gisteren tegen journalisten.

VN-bemiddelaar Cyrus Vance noemde de aanslag op het VN-konvooi “een in koelen bloede uitgevoerde moord”. EG-diplomaat, Lord Owen, die samen met Vance de Joegoslavië-conferentie leidt, eiste gisteren dat “de mensen die verantwoordelijk zijn voor deze misdaden voor de rechter worden gebracht”. “Zij mogen hun verdiende straf niet ontgaan”, aldus Owen.

Vance en Lord Owen arriveerden gisteren in de Kroatische hoofdstad Zagreb waar zij gesprekken voerden met de leiding van de VN-vredesmacht en EG-waarnemers. Zij hadden ook een ontmoeting met de Kroatische president, Franjo Tudjman. Vanmorgen zijn ze via Split naar Sarajevo vertrokken, waar zij zullen praten met president Alija Izetbegovic, de leider van de Servische minderheid, Radovan Karadzic, en een vertegenwoordiger van de Kroaten in Bosnië. Na hun gesprekken in Sarajevo gaan zij naar Belgrado waar zij zullen praten met de Joegoslavische premier, Milan Panic, en de Servische president, Slobodan Milosevic.

In een verklaring van de Veiligheidsraad wordt verbetering van de bescherming van het VN-personeel dringend noodzakelijk genoemd. De leden van de raad verklaarden zich de afgelopen nacht bereid op dit terrein onmiddellijke maatregelen te nemen en zijn in afwachting van een voorstel van secretaris-generaal Boutros Ghali om de 1.500 aanwezige militairen in Sarajevo te versterken met 5.000 man. Onder meer Groot-Brittannië en Canada zouden daarvoor troepen beschikbaar hebben.

    • Theo Engelen