Unilever wil zeepfabriek De Fenix sluiten

ZWOLLE, 10 SEPT. Het levensmiddelenconcern Unilever wil zeepfabriek De Fenix in Zwolle sluiten. Unilever heeft dat gisteren aan de ondernemingsraad van De Fenix (125 werknemers) en de vakbonden meegedeeld. Unilever houdt formeel nog een slag om de arm: het zal de consequenties van de voorgenomen sluiting onderzoeken en in november met een definitieve mededeling komen.

De vakbonden gaan er echter van uit dat aan het besluit niet meer te tornen valt. “Het zou van slecht management getuigen als ze nu met deze mededeling kwamen en in november hun huiswerk niet goed gedaan bleken te hebben”, aldus FNV-bestuurder D. de Valk. “Wij steken geen onnodige energie in pogingen de fabriek open te houden.” De eerste zorg van de bonden geldt de toekomst van de 125 werknemers, onder wie veel ouderen. Volgende week is de eerste bespreking tussen bonden en Unilever over een sociaal plan voor hen.

Bij De Fenix worden wasverzachters, afwasmiddelen en bleekmiddelen gemaakt. De produktiecapaciteit in Zwolle is verouderd en te kleinschalig. Volgens Unilever zijn investeringen om het bedrijf te moderniseren “bedrijfseconomisch niet te rechtvaardigen”.

Het concern kan de produkten die Zwolle levert ook van zijn fabrieken elders in Europa betrekken. Zo worden in een Unilevervestiging in Engeland ook wasverzachters en afwasmidelen gemaakt en heeft het concern in Vlaardingen produktiecapaciteit voor chloor, waarvoor overigens gisteren desondanks een inkrimping van het personeelsbestand werd aangekondigd. “Het past helemaal in het Europees denken van Unilever dat dit gebeurt”, aldus De Valk, “wij staan er dan ook niet van te kijken”.

De bonden zijn wel teleurgesteld dat Unilever de 125 werknemers nu tweeëneenhalve maand in onzekerheid laat en nog geen enkel plan voor vervangende werkgelegenheid heeft aangeboden. Tussen de 30 en 40 procent van de werknemers behoort tot de categorie "ouderen', die moeilijk elders aan de slag kunnen komen. Unilever heeft enkele mogelijkheden onderzocht voor voortzetting van de activiteiten in Zwolle. Zo heeft men overwogen de chloorproduktie uit een Duitse vestiging naar De Fenix over te brengen, maar die optie bleek net als een concentratie van de produktie van wasverzachters te duur. “Sluiting is gewoon de goedkoopste oplossing”, weet ook De Valk.