Stork jaagt beleggers weg met slechte cijfers

Dr. J.C.M. Hovers, bestuursvoorzitter van Stork (machinebouw en industriële dienstverlening), is geschrokken van de forse koersdaling van het aandeel Stork na de bekendmaking van de halfjaarcijfers vorige week. De koers kelderde van 40 naar 30 gulden. Zo'n sterke reactie had hij niet verwacht, zo liet hij analisten dinsdag weten tijdens een toelichting op de tegenvallende cijfers.

De netto winst van Stork in de eerste 24 weken van 1992 was met 17,4 procent gedaald tot 32,7 miljoen gulden bij een omzet van 1460 miljoen gulden. Als belangrijke oorzaak noemde Stork verliezen (25 miljoen gulden) bij de sectoren kunststofverwerkende systemen en grafische industrie, die samen goed zijn voor slechts 5 procent van de omzet. Bovendien had Stork last van de kwakkelende economie in de VS en Europa. Stork verwacht dat het netto resultaat over 1992 “mede gezien de voorgenomen voorzieningen duidelijk beneden dat van 1991 zal uitkomen.”

Beleggers vonden het vreemd dat Stork pas bij de presentatie van de cijfers gewag maakte van een daling van de winst. Had Stork dat niet eerder kunnen vertellen, vroegen zij zich af. Bij de presentatie van het jaarverslag over 1991 in maart sprak Stork de verwachting uit dat de winst nog zou stijgen.

Volgens Hovers was het pas laat duidelijk dat de winst zou dalen. In mei verwachtte Stork nog dat de goede orderontvangst bij andere onderdelen de verliezen bij de problematische sectoren zouden compenseren. In de loop van de zomer liep het aantal orders echter terug en kon Stork niet meer langer om een daling van de winst heen.

Uit de halfjaarcijfers bleek dat Stork zowel in Europa als Amerika hinder ondervindt van de matige conjunctuur. Volgens beleggers had Stork ten onrechte de suggestie gewekt dat het concern conjunctuur-ongevoelig was. Hovers bestrijdt dit. Stork is bestendiger voor conjunctuurschommelingen dan in de jaren zeventig en tachtig, is zijn opinie.

Analisten zijn vooral nieuwsgierig naar de voorziening die Stork wil treffen voor de reorganisatie van de sectoren grafische industrie en kunststofverwerking. Hovers wilde de absolute hoogte daarvan niet noemen. A. de Buijzer, analist bij Theodoor Gilissen Bankiers, schat dat de tweede helft van dit jaar circa 20 miljoen gulden met de reorganisatie gemoeid zal zijn. Opgeteld bij de 10 miljoen van de eerst helft van dit jaar komt dat neer op 30 miljoen gulden over heel 1992. De reorganisatie moet ervoor zorgen dat de verliesgevenden activiteiten in 1993 weer uit de rode cijfers zijn.

    • Frank van Alphen