Slechtste resultaat Steffi Graf sinds acht jaar

NEW YORK, 10 SEPT. Met bijna tien miljoen dollar is de pas 23-jarige Steffi Graf na Martina Navratilova qua prijzengeld de best betaalde atlete uit het vrouwentennis. Maar de Duitse heeft een wat moeilijke verhouding met het hard-court van Flushing Meadow waar zij in '88 en '89 maar twee Grand-Slamtitels heeft gewonnen op een totaal van 10.

Gisteren verkeek Graf zich in de kwartfinale op de Spaanse Aranxta Sanchez-Vicario die groot is geworden op gravel. Sanchez-Vicario die weliswaar haar laatste vijf partijen op gravel verloren heeft slaagde er in om Graf op het asfaltrubber (deco turf) van Flushing Meadow in de kwartfinale in twee sets (7-5, 6-3) verrassend te verslaan.

Het was het slechtste resultaat van Graf op de US Open sinds 1984 toen zij als teenager struikelde in de eerste ronde. “Ik begrijp het niet”, klaagde Graf over de partij die slechts anderhalf uur in beslag nam. “Ik weet niet waarom het mis ging want ik heb voor dit toernooi harder getraind dan ooit.”

De Wimbledon-winnares en verliezend finaliste van de olympische finale werd tegen Sanchez-Vicario geconfronteerd met een falende service en vijf dubbele fouten. Vooral de eerste set regende het breaks tussen beide speelsters die vanaf de baseline geduldig op elkaars fouten wachtten. Daarvan maakte Graf er te veel. Sanchez-Vicario: “Ik voel me tegenwoordig ook op hard-court thuis. Ik sla veel harder dan in het verleden. Daardoor kreeg Graf niet de gelegenheid snel te reageren. Dat maakt haar toch kwetsbaar. Ik zie ook niet in waarom ik hier geen kans zou hebben het toernooi te winnen.” Het waren teksten die bij Graf, die het voorbeeld van veel tennissers op de US Open volgde door met het vignet (een rood lint door een gele tennisbal) van de Arthur Ashe Foundation for the defeat of aids op de borst te spelen, bepaald niet goed vielen. “Monica (Seles, red) gaat nu het toernooi winnen. Laat niemand zich daar verder illusies over maken.”

Zowel de US Open als het vrouwentennis had gisteren in de kwartfinale van een Grand-Slamtoernooi de primeur van twee tegen elkaar spelende zusters. Manuela Maleeva-Fragniere (25) speelde de vijfde officiële wedstrijd tegen haar acht jaar jongere zuster Magdalena. Na 6-2 en 5-3 trok de jongste Maleeva zich terug met een blessure aan het dijbeen. In de halve finales spelen Seles-Fernandez en Maleeva-Fragniere-Sanchez-Vicario.