Ruimteseks

Mensen op de maan, een permanent bemand ruimtestation, mensen naar Mars. Het lijkt allemaal heel wat. Maar de ruimtevaart is natuurlijk pas volwassen als daarboven de liefde is bedreven.

Rond 12 september gaat er voor het eerst een echtpaar de ruimte in. Daarom praten Amerikaanse journalisten en inmiddels kribbige NASA-woordvoerders tegenwoordig veel over seks in de ruimte. NASA en het astronautenechtpaar ontkennen dat er ooit is gepraat over een seks-in-de-ruimte-experiment.

Kan het wel? Volgens de tv-beelden zweven astronauten ongecoördineerd door met instrumentenpanelen beklede ruimten, of zitten ze vastgesnoerd in precies passende stoelen. Overal hangen werkende videocamera's. Mission Control bekijkt alles.

Strelen, liefkozen, omhelzen en zoenen is in vrijzwevende toestand vast bijzonder spannend en aantrekkelijk. Maar de penetratie? Moeten de liefdespartners elkaar na iedere heupbeweging vanaf de tegenoverliggende shuttlewanden opzoeken? En als ze elkaar al stevig vasthouden wordt het dan een copulatie in veelmalige salto? Vastsnoeren dan. De vraag is of het te lanceren echtpaar Mark Lee en Jan Davis (de eerste is het mannetje) daar voor voelt.

Lee en Jan trouwden begin 1991. Ze waren toen al in dezelfde vlucht ingedeeld. Beleidslijn van de NASA is gewoonlijk om geen echtparen te lanceren. NASA is bang voor wrijvingen binnen een shuttle-team met een echtpaar. Zijn er kinderen, dan kunnen die in één klap beide ouders verliezen. Lee en Jan zagen voorlopig af van kinderen.

Er zijn geen bewijzen dat zoogdieren ooit in de ruimte hebben gecopuleerd. In 1979 hebben de Russen vijf vrouwtjes- en twee mannetjesratten 19 dagen in de ruimte gehad. Geen van de vrouwtjes werd zwanger en er waren achteraf ook geen aanwijzingen dat ze hadden gepaard.

Teleurstelling heerste alom toen de NASA-puriteinen Mark en Jan in verschillende ploegen indeelden. De astronauten in de Space Shuttle hebben afwisselend 12 uur dienst en 12 uur vrij. Mark en Jan mogen in hetzelfde ruimtenestje, maar niet samen. De kans dat deze maand seksuele historie wordt geschreven is te verwaarlozen.

Toch zal het ooit gebeuren. “Waar de mens gaat, volgt seks”, aldus Patricia Santy, psychiater en voormalig NASA-arts: “If they can do it in the back of a '57 Chevy, they can do it anywhere.”

    • Wim Köhler