Rabin zinspeelt op compromis over Golan

JERUZALEM, 10 SEPT. De Israelische premier Yitzhak Rabin heeft vanmorgen verklaard dat Israel bereid is tot een compromis over de strategisch uiterst belangrijke Hoogvlakte van Golan in ruil voor vrede met Syrië.

“We hebben gezegd dat het onze wens is vrede te bereiken met de vijandige buurstaten en met de Palestijnen. Vrede omvat ook Syrië”, aldus Rabin in een vraaggesprek met de Israelische radio. “We hebben gezegd dat in ruil voor een vredesverdrag dat een einde belooft te maken aan de oorlog, de grens tussen Syrië en Israel opent en de weg vrij maakt voor diplomatieke betrekkingen en een normalisatie, Israel bereid is tot het uitvoeren van (VN-resoluties) 242 en 338 (...) Dit komt neer op de een of andere vorm van een territoriaal compromis”. Rabin verklaarde eveneens dat dit een “beperkte terugtrekking” van Israelische kant zou kunnen betekenen maar hij gaf geen bijzonderheden.

Het was de duidelijkste aanwijzing tot dusverre dat de regering-Rabin bereid is concessies te doen over de Hoogvlakte van Golan. Waarnemers wezen er echter op dat de uitlating van Rabin nog geen doorbraak betekent. Al eerder, tijdens het begin van de huidige ronde van het vredesoverleg over het Midden-Oosten in Washington, heeft Israel verklaard dat resolutie 242 ook van toepassing is op de Hooglvakte van Golan. Een gedeeltelijke terugtrekking van Israel is in de praktijk bovendien lastig te verwezenlijken: het opgeven van enkele vierkante kilometers zou al tot een volledig verlies van de controle over de hoogvlakte leiden.

Israel en Syrië zijn op het ogenblik in een gecompliceerd diplomatiek steekspel gewikkeld over de Hoogvlakte van Golan. De Israelische televisie meldde gisteren dat de Syriërs een nieuw voorstel zouden hebben overgebracht aan de Israeliërs, waarbij Jeruzalem openlijk de Syrische souvereiniteit erkent. Over de consequenties daarvan zou dan later kunnen worden onderhandeld, zouden de Syriërs hebben geopperd. Een Israelische regeringswoordvoerder wilde geen commentaar geven op het bericht.

In Damascus liet president Hafez al-Assad tegenover een delegatie van 200 Druzen weten dat Syrië er niet over piekert om concessies te doen betreffende de Syrische souvereiniteit over de Golan. “Syrië zal nooit concessies doen wat betreft zijn land en de rechten daarop”, zo werd Assad geciteerd.

Israelische kolonisten in de Hoogvlakte van Golan, die Israel sinds 1967 bezet houdt en in 1981 annexeerde, hebben Rabin vandaag “de oorlog verklaard” en beloofd alles te zullen doen het opgeven van de Hoogvlakte te vermijden. (AFP, Reuter)