Oneigenlijk gebruik certificaten NFC; Nederland voor filmsubsidies in Spanje misbruikt

AMSTERDAM, 10 SEPT. Distributeurs van Amerikaanse films blijken jarenlang oneigenlijk gebruik te hebben gemaakt van Spaanse subsidies op basis van certificaten die werden afgegeven door de voormalige Nederlandse Bioscoopbond en het ministerie van WVC. Als gevolg van die certificaten werden films als Basic Instinct en Terminator II aangemerkt als Nederlandse produkties die in het kader van een Spaanse steunregeling voor de Europese cultuur op subsidie kunnen rekenen.

De zaak kwam in juni aan het licht toen verontruste ambtenaren van het Spaanse ministerie van cultuur opheldering vroegen bij hun Nederlandse collega's. Het ministerie van WVC nam vervolgens contact op met de bioscoopbond, die sinds kort is omgedoopt in de Nederlandse Federatie van Cinematografie (NFC). Het afgeven van de certificaten werd vervolgens met onmiddellijke ingang stopgezet.

Volgens secretaris H. Tijssen van de NFC zijn de afgelopen jaren dertig certificaten afgegeven aan films die via Nederland in Spanje werden gedistribueerd. De NFC voelt zich misbruikt, omdat de certificaten volgens Tijssen uitsluitend bedoeld waren voor de afhandeling van de im- en export binnen Europa. Van het benutten van de papieren voor subsidiedoeleinden was de NFC niet op de hoogte, aldus Tijssen. De aangevraagde certificaten waren bestemd voor Amerikaanse distributeurs als Carolco en Cannon.

De meeste certificaten werden aangevraagd door het Rotterdamse bedrijf Atalanta Films International. Deze onderneming blijkt in handen van de Rotterdamse fiscalist mr. J.J. Schutte. Hij staat in de filmwereld bekend als jurist die zich heeft gespecialiseerd in de belastingtechnische en juridische afhandeling van filmprodukties. Daarin speelt Nederland en de Nederlandse Antillen vaak een rol als vestigingsplaats. Schutte was vanochtend niet voor commentaar bereikbaar.

Het ministerie van WVC voelt zich “uitermate ongelukkig” met de hele gang van zaken. In een brief aan het Spaanse ministerie van cultuur onderstreept minister d'Ancona dat de verklaringen vooral vanwege douane-doeleinden werden afgegeven. Uit het schrijven van d'Ancona blijkt echter dat de certificaten niet uitsluitend werden afgegeven omdat Nederland het eerste land binnen de EG is waarin de import van de films plaatsvond. Zo heeft de NFC bij het afgeven van een certificaat voor de film Basic Instincts mee laten wegen, dat de regisseur en cameraman (Paul Verhoeven en Jan de Bont) van Nederlandse afkomst waren. Ook het feit dat de filmrechten voor de Spaanse distributie formeel via Nederland liepen, was een reden voor de afgifte van de certificaten.

Niet bekend

    • Steven Adolf