Netto winst van Fortis tien procent hoger

UTRECHT, 10 SEPT. De halfjaarresultaten van Fortis, het samenwerkingsverband van Amev/VSB en de Belgische AG-Groep zijn goed uitgevallen. De netto winst steeg met tien procent, het bedrijfsresultaat met 18 procent en de omzet met een kwart, zo heeft het financiële concern gisteren bekendgemaakt. Fortis is tevreden over de cijfers omdat de marktomstandigheden in diverse landen moeilijk waren.

Op de Amsterdamse effectenbeurs werd Amev vanmorgen aanvankelijk 1,50 gulden lager gewaardeerd op 53,70 gulden na de bekendmaking van de cijfers van Fortis. De winststijging beviel de beurs eerst niet zo, maar na bestudering van de cijfers zag men toch reden voor een herstel tot 55,40 gulden, twintig cent meer dan woensdag.

Het netto resultaat bedroeg in de eerste zes maanden van dit jaar 195,8 miljoen ecu (446,4 miljoen gulden) tegen 177,4 miljoen ecu in dezelfde periode van vorig jaar. Het bedrijfsresultaat nam toe van 152,6 miljoen tot 180,2 miljoen ecu (411 miljoen gulden) en de omzet groeide van 3,59 miljard tot 4,5 miljard ecu (10,3 miljard gulden). Fortis blijft voor 1992 als geheel rekenen op een hoger bedrijfsresultaat en een iets hogere winst, “ondanks de recente sterke daling van de koers van de Amerikaanse dollar.”

De autonome groei van de omzet van Fortis - overnemingen en verkoop van bedrijven buiten beschouwing gelaten - was 15,2 procent. De verbetering van het bedrijfsresultaat komt zowel voor rekening van het verzekeringsbedrijf als van het bankbedrijf.

Fortis behaalde een boekwinst uit beleggingen van 71,4 miljoen ecu (162,8 miljoen gulden), 6,8 miljoen ecu (15,5 miljoen gulden) meer dan in de eerste helft van 1991. Tegenover hogere winsten op de verkoop van onroerend goed en vastrentende waarden staat een lagere verkoopwinst op aandelen. Fortis houdt er rekening mee dat het niveau van de boekwinst van de vorige twee jaar in 1992 niet zal worden bereikt.

Het verzekeringsconcern Amev zag zijn netto winst over het eerste halfjaar uitkomen op 252,8 miljoen gulden, een stijging van 7,2 procent ten opzichte van dezelfde periode van het vorig jaar. Per aandeel is de winst gestegen met 5,5 procent van 3,43 gulden (gecorrigeerd) tot 3,62 gulden.(ANP)