M. Ondaatje favoriet bij nominaties Bookerprijs

AMSTERDAM, 10 SEPT. De favoriet voor de Bookerprijs, de meest besproken Engelse romanprijs, is volgens de bookmakers dit jaar The English Patient van een Canadees, Michael Ondaatje.

Op de nominatie van zes romans die gisteren bekend gemaakt is staan ook Black Dogs van Ian McEwan en Serenity House van Christopher Hope goed genoteerd. Minder kans werd gegeven aan The Daughters of the House van Michèle Roberts, The Butcher Boy van Patrick McCabe en Sacred Hunger van Barry Unsworth.

Zoals gewoonlijk is de lijst door critici en commentatoren met veel aanmerkingen ontvangen. Ondaatjes boek, over een Engelsman met zware brandwonden en een weduwe in Italië aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, staat goed aangeschreven, en McEwans reputatie maakt zijn nominatie vanzelf aanvaardbaar; ook is er nogal wat gehoord over het boek van Barry Unsworth. Maar waarom staan allerlei boeken er niet op die volgens sommige lezers beter zijn, en van wie het in ieder geval verwacht werd, ook door de schrijvers zelf? Nieuwe romans van Peter Ackroyd, Rose Tremain, Jeanette Winterson, Hilary Mantel en P.D. James, allemaal weggelaten, net als nog 94 anderen - de jury heeft in totaal 105 romans bekeken. Zelfs Doctor Criminale van Malcolm Bradbury is niet genomineerd, hoewel het eerste hoofdstuk daarvan speelt bij de uitreiking van een Bookerprijs. Bradbury heeft al laten weten dat hij het niet erg vindt behalve als het zou zijn omdat hij grapjes maakt over de prijs.

Gelukkig voor de jury hoeft nooit uitgelegd te worden wat er tegen sommige kandidaten was. In een stukje in The Independent werd eergisteren de verwachting uitgesproken dat in ieder geval geen van de boeken op de nominatie zou staan die door The Times aangewezen waren als meest waarschijnlijke kandidaten. Daar is Bradbury er een van.

Jury's blijven ondoorgrondelijk. De huidige wordt voorgezeten door Victoria Glandinning, die juist haar biografie van Anthony Trollope heeft gepubliceerd en bestaat verder uit twee journalisten, een vrouw van The British Council en een academicus uit Oxford. Ook daar hadden andere mensen in kunnen zitten. Welke van de zes romans dezen ten slotte de allerbeste vinden zullen zij bekend maken op 13 oktober.

    • J.J. Peereboom