Grote fusie ophanden in Canadese luchtvaart

ROTTERDAM, 10 SEPT. Air Canada en Canadian Airlines, de twee grote luchtvaartmaatschappijen van Canada, willen op korte termijn fuseren.

De directies van Air Canada en Canadian Airlines zullen hun aandelen onderbrengen in een nieuwe houdstermaatschappij die voor het merendeel in handen zal komen van Air Canada.

De Canadese overheid moet de fusie nog goedkeuren. Als die goedkeuring wordt gegeven is de weg vrij voor de vorming van een luchtvaartmaatschappij die tot de grootste zeven van Noord-Amerika zal behoren. Volgens Hollis Harris, topman van Air Canada, leidt de fusie tot het verlies van 6.000 banen.

Beide maatschappijen delen op dit moment in de malaise in de internationale luchtvaart en zitten diep in de rode cijfers. De gezamenlijke schuld bedraagt 3,7 miljard (Canadese) dollar, ongeveer 4,8 miljard gulden. Hollis verwacht echter dat de nieuwe maatschappij in 1994 met winst zal draaien. De omzet van de twee kwam vorig jaar uit op omgerekend 8,4 miljard gulden.

De nog te vormen luchtvaartmaatschappij krijgt een goede internationale spreiding. Op het ogenblik is Air Canada sterk vertegenwoordigd in Europa, terwijl Canadian Airlines vliegt op Azie en Latijns-Amerika. (Reuters)