Geen vooruitgang in gesprek Antall met Meciar

PRAAG, 10 SEPT. De besprekingen gisteren tussen Vladimr Meciar, de premier van de Slowaakse regering, en zijn Hongaarse collega, Jozsef Antall, hebben geen zichtbare vooruitgang gebracht in de twee kwesties die de toekomstige betrekkingen tussen de twee buurlanden kunnen belasten: de bouw van een dam in de Donau die door Hongarije eenzijdig is gestaakt en de positie van de Hongaarse minderheid in Slowakije.

Het bezoek aan Boedapest van de Slowaakse premier was het eerste dat hij aflegde sinds hij in juni van dit jaar premier was geworden na de verkiezingsoverwinning van zijn partij, de Beweging voor een democratisch Slowakije (HZDS). Sindsdien is een proces op gang gebracht aan het eind waarvan, per 1 januari 1993, Tsjechoslowakije in twee staten zal worden opgedeeld. De bijna 600.000 mensen omvattende Hongaarse minderheid in Slowakije verwacht van die splitsing weinig goeds aangezien Meciar de Hongaren ervan verdenkt naar autonomie te streven. De Hongaarse regering streeft ernaar bilaterale akkoorden te sluiten met landen waar Hongaarse minderheden wonen, maar Meciar verklaarde zich daar gisteren tegen. “Onder de huidige omstandigheden hebben we onze partners gewaarschuwd dat de Hongaarse minderheid in Slowakije beschouwd wordt als een van onze schatten, als een essentieel element van het land en als burgers van de Slowaakse republiek”, zo zei hij. De twee premiers kwamen overeen om groepen van experts op te zetten die de situatie van de minderheden moeten onderzoeken. Wat betreft de omstreden dam bij Gabcikovo zal een gemeenschappelijke parlementaire commissie in het leven worden geroepen die zal worden bijgestaan door experts van de Europese Gemeenschap. De bevindingen van die commissie zullen worden voorgelegd aan het Internationaal gerechtshof in Den Haag. De sfeer bij de besprekingen van gisteren wordt in Boedapest overigens gekarakteriseerd als “veel beter en vriendschappelijker” dan die vorige week in Bratislava, toen de Hongaarse minister van buitenlandse zaken, Geza Jeszenszky, daar de ontmoeting tussen de premiers voorbereidde.