Fransen leveren 60 Mirages aan Taiwan

ROTTERDAM, 10 SEPT. De Franse regering zou na langdurig aarzelen hebben ingestemd met de levering van 60 gevechtsvliegtuigen van het type Mirage 2000-5 aan Taiwan. Het Franse persbureau AFP meldde vanmorgen uit betrouwbare bronnen in Parijs te hebben vernomen dat Frankrijk de grote druk van China om af te zien van de miljardenorder trotseert.

Het Nederlandse ministerie van economische zaken wilde vanmiddag geen commentaar geven, omdat het nog geen officiële bevestiging van het bericht had ontvangen. Nederland zag dit voorjaar na een uitgebreide publieke discussie en een Kamerdebat af van de levering van 6 onderzeeboten van de Nederlandse werf RDM aan Taiwan om China niet tegen de haren in te strijken. China reageerde vandaag evenmin, omdat de berichten uit Parijs als niet solide en voorbarig worden beschouwd.

Als Frankrijk inderdaad levert aan Taiwan, kan dit een omslag betekenen in de Nederlandse Taiwan-politiek. Tot nog toe heeft Nederland vastgehouden aan een afspraak die in 1984 met China werd gemaakt om geen wapentuig te leveren aan Taiwan, dat door China als een "opstandige provincie' wordt gezien. De Tweede Kamer nam dit voorjaar bij het onderzeebotendebat echter een motie aan, waarin staat dat Taiwanese orders voor militair materieel opnieuw worden bekeken als andere EG-landen wel leveren aan Taiwan.

Vorige week besloten de Verenigde Staten om Taiwan 150 F-16's te verkopen. Nederland stelde zich toen op het standpunt dat de VS en Taiwan een unieke relatie onderhouden. Politieke waarnemers in Peking houden er rekening mee dat China van de Amerikaanse assistent-minister William Clark eerder deze week de verzekering heeft gekregen dat de Mirage-transactie niet zal doorgaan omdat de VS Taiwan zullen dwingen daarvan af te zien.