Contract: afval naar Somalië

NAIROBI, 10 SEPT. Een van de krijgsheren in Somalië, de door zichzelf tot interim-president benoemde Ali Mahdi Mohamed, heeft een contract getekend met een in Zwitserland gevestigd bedrijf over het storten van chemisch afval uit Europa in het door oorlog en hongersnood geteisterde Afrikaanse land. Het contract is in handen gekomen van het persbureau Reuter.

In het contract, dat de minister van gezondheid van Mahdi Mohamed op vijf december vorig jaar tekende met het bedrijf Acher Partner, wordt gesproken over de bouw van een afvalverbrander in de buurt van hoofdstad Mogadishu. Daar zou elk jaar zo'n 500.000 ton giftig afval moeten worden verbrand. Het afval dat daarna overblijft kan volgens de overeenkomst worden gestort in een opslagplaats met een capaciteit van tien miljoen ton.

Mahdi Mohamed heeft vanmorgen in een verklaring ontkend dat hij meewerkt aan het storten van afval in Somalië. Zijn minister van gezondheid heeft hij inmiddels ontslagen.

De naar Nigeria gevluchte vroegere dictator Siad Barre zou kopieën van het verdrag hebben gestuurd aan in Kenia wonende Somaliërs. Het is nog niet duidelijk of er al met het werk is begonnen. Deskundigen, die zeggen niet aan de authenticiteit van het contract te twijfelen, noemen het onwaarschijnlijk dat al is begonnen met de bouw van de verbrander gezien de onveilige situatie in de hoofdstad.

Volgens een expert op het gebied van giftig afval bestaat het bedrijf Archer Partner uit niet meer dan een postbus, waarachter een groot Zwitsers of Italiaans vuilverwerkingsbedrijf schuilgaat. Een medewerkster van Archer Partner kon tegen Reuter niet zeggen wat voor zaken haar bedrijf doet.

Het milieudepartment van de Verenigde Naties (UNEP) heeft gisteren bekendgemaakt een missie naar Somalië te sturen om een onderzoek in te stellen naar de berichten dat Europese bedrijven daar giftig afval dumpen. Volgens een woordvoerder is de UNEP inmiddels aan het onderhandelen met de regeringen “van de landen waarin de bedrijven zijn gevestigd”.

Het contract met Archer Partner ging op 1 januari van dit jaar in en is geldig tot 2011. Niet is bekend hoeveel het contract heeft opgeleverd. In de overeenkomst staat dat deze kan worden verbroken als de uitvoerenden regels overtreden zoals die op de Baselse conventie zijn overeengekomen. In deze conventie werd in 1989 het internationale vervoer van giftig afval aan banden gelegd. Maar milieudeskundigen wijzen erop dat verschillende, veel afval producerende landen in het Westen en in Afrika de overeenkomst van Basel niet hebben ondertekend. (Reuter)