Zweed krijgt opdracht tot herinrichting Museumplein

AMSTERDAM/BERLIJN, 9 SEPT. De Zweedse landschapsarchitect Sven-Ingvar Andersson (1927) heeft opdracht gekregen voor de herinrichting van het Museumplein in Amsterdam. Hij wordt bijgestaan door de Rotterdamse stedebouwkundige Stefan Gall.

Andersson, hoogleraar aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Kopenhagen, verwierf bekendheid onder andere met zijn inzending voor de prijsvraag voor het Parc de la Villette (1982) en een gedeeltelijk gerealiseerd inrichtingsvoorstel voor La Défense, beide in Parijs. Gall is werkzaam bij het Rotterdamse atelier voor stedebouw, landschap en architectuur Quadrat.

Volgens Andersson is zijn belangrijkste taak het Museumplein "open te houden'. Het plein beschouwt hij als dè open plek van Amsterdam. Hij hoopt zijn plannen begin volgend jaar te presenteren, waarna van de zomer de besluitvorming zou kunnen plaatsvinden.

Het Duitse bedrijf Daimler-Benz heeft na een prijsvraag onder twaalf architecten de Italiaan architect Renzo Piano (55) opdracht gekregen de Potsdamerplatz opnieuw in te richten. Daimler-Benz heeft op het plein, vroeger een van de drukste van de stad, ruim zestig hectare gekocht om er een kantoor te bouwen dat naar verwachting drie miljard mark zal kosten. Ook wil het bedrijf er een muziektheater en een hotel laten bouwen en een stadspark aanleggen. Het project zou in 1997 moeten zijn voltooid. Piano is bekend van onder andere het Centre Pompidou en presenteert eind dit jaar zijn ontwerp voor een Science Center aan de Amsterdamse IJ-oevers.