Verlies tegen Lendl illustreert crisis in loopbaan Boris Becker

NEW YORK, 9 SEPT. Voor het eerst sinds Boris Becker in 1984 op 17-jarige leeftijd Wimbledon won is de Duitser er niet in geslaagd om ten minste één keer per jaar de halve finale van een Grand-Slamtoernooi te halen. Het zegt veel over de crisissituatie waarin de tennisloopbaan van Becker verkeert, die gisteravond tot ver na middernacht in de langste wedstrijd tot nu toe op Flushing Meadow een helse vijfsetter uitvocht met Ivan Lendl waarin hij uiteindelijk ten onder ging.

Het was de eerste keer dat Becker in een Grand-Slamtoernooi een wedstrijd van Lendl verloor. Slechts met de grootste moeite slaagde de Duitser er in twee tie-breaks te winnen van Lendl die op alle onderdelen, zeker ook mentaal, de sterkere speler bleek. Het was de eenentwintigste keer dat beide tennissers gisteravond in een officiële wedstrijd tegenover elkaar stonden. Een strijd tussen twee giganten die samen goed zijn voor dertien Grand-Slamtitels.

Maar van enig wederzijds respect bleek geen sprake. Becker klaagde herhaaldelijk bij de umpire over het zijns inziens onsportieve gedrag van zijn opponent die zich echter niet liet intimideren. De cijfers 6-7, 6-2, 6-7, 6-3, 6-4 spraken een onthullende taal over Becker, die tegenwoordig zonder coach over de wereld zwerft maar volgens eigen zeggen een betere conditie heeft dan ooit. Ondanks zestien aces slaagde hij er echter na de derde set niet meer in de service van Lendl te breken. “ Het was misschien qua emotie niet vergelijkbaar met de finale die we in het verleden op Wimbledon hebben uitgevochten maar deze wedstrijd geeft me wel meer voldoening”, sprak de Amerikaan die in de kwartfinale op Stefan Edberg stuit.

Op de Grandstand (baan 1) stonden gisteravond twee spelers tegenover elkaar met wellicht het snelste en beste voetenwerk van de hele proftour. De Amerikaan Michael Chang behaalde uiteindelijk de overwinning in vijf sets (6-2, 2-6, 6-3, 3-6, 6-1) tegen de universiteits-kampioen van de Verenigde Staten uit 1989, Malivai Washington, die dit seizoen op alle Grand-Slamtoernooien in vijf sets ten onder ging. De 23-jarige Washington heeft een ongelooflijk uithoudingsvermogen. Maar Chang die op 17-jarige leeftijd in Parijs in 1989 de jongste speler was die ooit een Grand-Slamtitel behaalde, heeft ook op snelle banen het nodige bijgeleerd. Zelf verklaarde hij zijn progressie als volgt: “Ik zal aan het net nooit een Edberg of Krajicek worden maar ik heb tegenwoordig meer wapens in huis dan alleen maar mijn snelheid en slagen vanaf de baseline.”

De Zuidafrikaan Wayne Ferreira heeft zich dit jaar ontpopt als één van de grootste verrassingen van het tennisseizoen. Binnen een jaar op de ATP-ranking gestegen van een vijftigste plaats naar een elfde trok Ferreira eerder dit seizoen al de aandacht op het gras van Queens waar de 20-jarige tennisser zijn eerste toernooizege behaalde. Op Flinders Park in Melbourne, een soortgelijke baan als Flushing Meadow, bereikte hij in januari al de halve finale. Gisteren bevestigde Ferreira zijn opmerkelijke vooruitgang met het bereiken van de kwartfinale op de US Open. In vier sets (6-2, 6-4, 2-6, 6-4) bedwong hij de Spanjaard Emilio Sanchez.

Ondanks de naweeën van een virus en een zere keel had Monica Seles in het vrouwentoernooi slechts 55 minuten nodig om zich met 6-1, 6-2 te ontdoen van de in Hong Kong geboren Canadese Patricia Hy. De Amerikaanse favoriete voor de eindzege op de US Open was daarmee de eerste halve finaliste bij de vrouwen. Een verrassing deed zich voor in de wedstrijd tussen Gabriela Sabatini en Marie Joe Fernandez. De Argentijnse werd volkomen overdonderd door de agressieve en weinig afwachtende speelwijze van de Amerikaanse die zich met 6-2, 1-6, 6-4 eveneens plaatste voor de halve finale.