Vele onzekerheden verlammen beurs

AMSTERDAM, 9 SEPT. De handel begon vanmorgen verdeeld; vele onzekerheden brengen beleggers inmiddels in twijfel. Apathie overheerst. Vooral de rente, de koers van de dollar en van andere belangrijke valuta's en het Franse referendum zijn de ongewisse factoren die de marktstemming bederven.

AMSTERDAM Een ongeïnspireerde beurs, waar kopers voorlopig aan de zijlijn wachten totdat uit de vele onzekerheden die momenteel opdoemen meer klaarheid is ontstaan, typeerde een handelaar het Damrak vanochtend.

Bij de internationals moest Akzo drie dubbeltjes inleveren op 138,60 gulden door verkoopdruk uit de VS. Bij de overige hoofdfondsen moest Daf vijf dubbeltjes achteruit naar 16,50. ING was twee kwartjes lager op 43,80 na geruchten over verwatering door een emissie om een belang in de Belgische bank BBL te verkrijgen.

Zowel Heineken als Bols moesten vanochtend enkele dubbeltjes inleveren. De laatste na publicatie van matige halfjaarcijfers. Grolsch werd een gulden omlaag meegezogen ondanks een voorspelde 20 procent winststijging. De stemmingsindex opende op het slot van 109,0 van gisteren, maar moest in de loop van de ochtend toch weer terrein inleveren om tegen het middaguur een verlies van 0,6 punt op 108,40 te noteren.

NEW YORK De aandelenkoersen op Wall Street eindigden gisteren lager. Onzekerheid over de presidentsverkiezing, de valutaonrust en de werkloosheidscijfers die eind vorige week bekend werden gemaakt, had de overhand. Het Dow-Jones 30-industrie gemiddelde verloor 21,34 punten naar 3.260,59.

LONDEN De handel begon vanochtend op een over het algemeen iets lager koersniveau. Halverwege de ochtend was het FTSE-100 gemiddelde tegen de 8 punten gedaald naar 2.329,9.

FRANKFURT De Duitse aandelen gingen bij aanvang van de handel vanochtend voor gemiddeld 0,7 procent lagere koersen van de hand. Tegen het einde van de ochtend stond de Dax-30 index 10,26 punten lager op 1.534,29.

TOKIO De effectenbeurs in Tokyo is vandaag fors hoger gesloten. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 593,13 punten (3,2 procent) tot 18.875,55, het hoogste niveau van de afgelopen vijf maanden.