Van Mierlo: PvdA afhankelijk van CDA

ROTTERDAM, 9 SEPT. “PvdA emancipeer, Rottenberg neem je onafhankelijkheid.” Met deze dringende oproep aan de sociaal-democraten hield D66-leider H. van Mierlo gisteravond in Rotterdam een pleidooi voor een coalitie zonder CDA. “De PvdA blijft helemaal afhankelijk van het CDA: dat is een vernieuwing achteruit.”

Van Mierlo sprak zijn Rotterdamse aanhang toe in het kader van een politieke campagne die D66 deze week in tientallen gemeenten houdt. D66-Kamerleden trekken door het land om hun partij - die slechts 13.000 leden heeft - te verstevigen “aan de basis”. Na een werkbezoek van de D66-fractie aan de Maasstad was het café "de Lof der Zotheid' gisteravond volledig gevuld met links-liberalen. Van Mierlo was de hoofdgast, diens speurtocht naar de "oudeverwantschap' met de PvdA werd het Leitmotiv. Geïnteresseerde toehoorder was de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Ondernemingen (VNO), Rinnooy Kan. Hij zit niet in partijcommissies van D66. “Maar hij is wél een betrokken partijlid”, zo heet het in D66-kringen.

Van Mierlo riep de PvdA op zich niet vast te klinken aan het CDA en de opties op een “paarse coalitie” van PvdA, D66 en VVD open te houden. “Een paars kabinet is niet de hemel op aarde.” Het beleid van zo'n formatie zal volgens Van Mierlo niet veel anders zijn dan het doorsnee beleid in Nederland. “Maar we moeten breken met de vanzelfsprekendheid dat het CDA altijd aan de macht is.”

Volgens hem heeft de PvdA koudwatervrees zodra zij moet nadenken over een combinatie zonder het CDA. “Het lijkt wel een heilige afspraak te zijn: wat er ook gebeurt, de regering blijft zitten. Het praten over een alternatief is bij de PvdA al een taboe. Zij heeft de angst de Toren des Heren omver te werpen”, zei Van Mierlo. “Ik wil niet zonder CDA regeren, maar niet de slaaf van het CDA zijn.”

De D66-leider vindt dat Rottenberg - die maandagavond in Wassenaar nog liet blijken weinig te zien in de combinatie PvdA-D66-VVD - een paarse coalitie “te makkelijk” afwijst. “Er zit iets ongeëmancipeerds in die houding.” Voor van Mierlo creëert de PvdA twee onverenigbare profielen van zichzelf: het profiel van de macht en het profiel van de toekomst. “Als regeringspartij word je beoordeeld op wat je hebt gedaan. Ik ben benieuwd wat er nog terecht zal kunnen komen van de centrum-linkse ambities. De PvdA heeft zichzelf vastgedraaid. Waar zal zij voor staan?”