Stuk over geweld opent toneelseizoen

EINDHOVEN, 9 SEPT. Het Zuidelijk Toneel in Eindhoven opent het nieuwe theaterseizoen met Gered van de Engelse toneelschrijver Edward Bond. Het in 1965 geschreven stuk gaat op 16 oktober in de Eindhovense stadsschouwburg in première. De regie is in handen van Ivo van Hove. Jan Versweyveld is verantwoordelijk voor de vormgeving.

In 1965 leidde de wereldpremière in Londen tot verontwaardigde reacties. Met name het fysieke geweld, onder andere de steniging van een baby, en de scènes waarin duidelijk seksuele toespelingen voorkwamen vonden velen onaanvaardbaar.

Regisseur Ivo van Hove verwacht niet dat het stuk 27 jaar na de tumultueuze Londense première opnieuw tot een rel zal leiden. Hij is daar ook niet op uit. “Het stuk speelt zich af in milieus die intellectueel niet onderlegd zijn, waar relatieve armoede heerst en mensen hun gevoelens niet goed kunnen verwoorden. In Gered komt dat tot uiting door voortdurend gewelddadig gedrag. Mensen die daar de actualiteit van betwijfelen moeten af en toe eens de televisie aanzetten”, aldus Van Hove.

Het stuk wordt gespeeld door Camilla Siegertsz, Erik de Visser, Adrian Brine, Bart Slegers, Roef Ragas, Jasper Boeke, Hans Breetveld, Harrie Hounjet, Frieda Pittoors en Susan Visser. Het stuk is na de première in oktober nog te zien in Amsterdam, Roosendaal, Middelburg, Arnhem en Antwerpen. Daarna wordt het tot en met december gespeeld in diverse andere plaatsen in Nederland en België.