Oorzaak explosie in Apeldoorn onbekend

Niet bekend

De explosie veroorzaakte een enorme ravage op het fabrieksterrein van Diosynth, gelegen op een Apeldoorns industrieterrein. De klap was tot in de verre omtrek te horen. Politie en brandweer van Apeldoorn waren snel ter plekke maar hoefden, behalve om toegesnelde nieuwsgierigen buiten de fabriekspoort te houden, niet in actie te komen.

Ondanks de vele metaal- en glassplinters raakte geen van de andere zeventig werknemers van het bedrijf ernstig gewond. “Dat mag bijna een wonder heten”, aldus een woordvoerder van de brandweer. Diosynth is een dochterbedrijf van Akzopharma in Oss. Er worden grondstoffen voor medicijnen gemaakt.

Het is de directie van het bedrijf vooralsnog een raadsel hoe dit ernstige ongeluk heeft kunnen gebeuren, aldus directie-voorzitter P. Baart. Er zijn in het verleden bij de produktieprocessen in de Apeldoornse vestiging nooit ernstige ongevallen voorgekomen en het bedrijf hecht veel waarde aan het naleven van de strenge veiligheidsvoorschriften. Vertegenwoordigers van FNV en CNV bevestigen dat. “Het is bekend dat ze hier stikken van de regels”, aldus hoofdbestuurder T. Hubert van de Industrie- en Voedingsbond CNV. “Als je ergens een ongeluk had verwacht, dan toch zeker niet hier.”

De ontplofte installatie werd volledig handmatig bediend. Brandweer en arbeidsinspectie die met een technisch onderzoek bezig zijn, houden daarom rekening met een menselijke fout.

De installatie was volgens Diosynth al een paar jaar zonder problemen in gebruik. Het gaat om een gaswasser, een installatie die bij het produktieproces vrijkomende gassen reinigt voordat ze de buitenlucht in gaan.

In feite deden zich gistermiddag om 13.38 uur twee explosies voor. Eerst ontplofte de gaswasser die aan de buitenkant van een produktie-eenheid stond, en vervolgens een reactievat binnen dat daarmee in verbinding stond. Daarin zaten salpeterzuur, natriumnitriet en water, in “op zich onschuldige hoeveelheden”, aldus J. Evers, directeur-techniek van Diosynth. Er gaat 450 liter in het reactievat.

De omgekomen werknemer was volgens Diosynth “een zeer ervaren operator” die de drie stoffen in het vat aan het mengen was. Hij was te laat om adequaat te reageren op de waarschuwingen van een collega die buiten stond en had gemerkt dat er bij de gaswasser iets misging.

De schade aan de gebouwen en installaties van Diosynth is aanzienlijk. Toch verwacht de directie van het bedrijf dat de meeste produktiewerkzaamheden snel kunnen worden hervat.