Nabijev is "vrijwillig' opgestapt

MOSKOU, 9 SEPT. Ex-president Rachmon Nabijev van Tadzjikistan heeft gisteren de hoofdstad Doesjanbe in leven en welzijn verlaten. Nadat er in Doesjanbe aanvankelijk geruchten circuleerden dat hij om het leven zou zijn gebracht door de democratische en islamitische oppositie bleek gisteravond dat hij zich in goede doen bevond in Chadzjad in het district Leninabad, zijn electorale en machts-bolwerk. De clan van Leninabad heeft de Centraal-Aziatische republiek decennia lang geregeerd.

Volgens de oppositie, die hem maandagmiddag tot aftreden dwong toen Nabijev zich op het vliegveld van Doesjanbe uit de voeten trachtte te maken, heeft de president zich eigener beweging uit de politiek teruggetrokken en is hij niet met de wapens in de hand geforceerd. Een van zijn naaste medewerkers, die dezer dagen voor multilateraal overleg in de Witrussische hoofdstad Minsk verblijft, verklaarde gisteren dat Nabijev nog altijd over de steun van driekwart van de bevolking kan beschikken. Volgens hem is Nabijev het slachtoffer geworden van “buitenlandse inmenging”, waarmee hij doelde op de steun die de islamitische oppositie tegenwoordig uit Afghanistan krijgt.

Voorzitter Cheidar Eskandarov van het parlement, die dezer dagen de functie van de ex-president waarneemt, heeft gisteren geprobeerd de omringende voormalige Sovjet-republieken gerust te stellen. Volgens hem dreigt er geen gevaar voor een islamisering van de republiek. De interim-regering in Doesjanbe verwees daarbij naar de situatie in het zuidelijke gebied Koergan-Tjoebe. Daar zou het nu, na een maand van hevige gevechten tussen gewapende eenheden van de oppositie en troepen van Nabijev, relatief rustig zijn.