Kohl: meer actie voor eenheid

BONN, 9 SEPT. Kanselier Helmut Kohl heeft de Duitse bevolking, de politieke partijen en de grote maatschappelijke organisaties opgeroepen om “meer dan tot nu toe” te werken aan de psychologische eenwording van Duitsland. Hij “zou ook wensen” dat de Europese buren meer vluchtelingen en asielzoekers zouden opnemen en dat niet voornamelijk aan Duitsland overlaten.

In de Bondsdag, die de begroting voor 1993 behandelt, bleek Kohl vanmorgen niet ondersteboven van de politieke en journalistieke kritiek die hij de afgelopen dagen en weken heeft gehad. “Dat maak ik al mee sinds ik tien jaar geleden kanselier werd”, zei hij tot SPD-voorzitter en kanselierskandidaat Björn Engholm. En, met een verwijzing naar berichten van vandaag over toenemende kritiek binnen de SPD op Engholm: “U bent blijkbaar nu aan de beurt, dat gaat zo.”

Kohl gaf toe dat hij zich in '89/'90 heeft vergist in de zwaarte en de kosten van de economische opbouw van de vroegere DDR. Maar, zei hij, “het is in dit land wel een nogal gemakkelijke gewoonte geworden om voor elk persoonlijk ongemak de politiek of de politieke partijen aansprakelijk te stellen”.

Duitsland moet beslist het asielrecht voor “werkelijk vervolgden” onverkort handhaven. Wijziging van de grondwet op dat stuk lost de problemen weliswaar niet op, maar zonder grondwetswijziging is een oplossing volgens hem onmogelijk.

Over het verdrag van Maastricht en het Franse referendum op 20 september zei Kohl: “We moeten ons op gepaste wijze weren tegen buitenlandse critici die op Duitse gevaren wijzen om aan stemmen te komen. Maar het voorbeeld moeten we zelf met ons gedrag geven, Duitslands toekomst ligt in Europa.” Als "Maastricht' nu al van kracht was, zou de EG bijvoorbeeld ook beter kunnen optreden tegen “de imperiale terreur” van Servië, zei hij.

    • J.M. Bik