KIPPEPIE

Een smakelijke, eenvoudig te maken ovenschotel die goed voorbereid kan worden. De hoeveelheden zijn gemakkelijk aan te passen voor meer of minder eters.

Ingrediënten voor 4 personen:

2 preien

2 uien

4 teentjes knoflook

2 gedroogde tomaten op olie (eventueel)

circa 50 gram boter

250 gram ontbijtspek, in blokjes

zout & versgemalen peper

500 gram kipfilet

4-6 laurierblaadjes

4-6 takjes tijm

6-8 plakjes diepvries bladerdeeg

1 ei

Maak de prei schoon en snijd het witte en lichtgroene gedeelte in smalle ringen. Snipper de uien en de knofloktenen. Snijd de uitgelekte tomaten in stukjes.

Verhit de helft van de boter in een grote pan en bak de spekblokjes krokant uit. Schep ze met een schuimspaan uit de pan. Roerbak in het achtergebleven vet de preiringen en de ui- en knoflooksnippers tot de prei wat geslonken is. Schep de uitgebakken spekblokjes en de stukjes tomaat door het preimengsel en breng het op smaak met zout en peper. Schep het mengsel in een lage ovenschaal.

Verhit de rest van de boter en bak de kipfilets rondom lichtbruin. Bestrooi de filets met zout en peper en leg ze op het preimengsel. Leg de laurierblaadjes en de tijmtakjes tussen de kip.

Laat de plakjes bladerdeeg naast elkaar ontdooien. Leg ze dan op elkaar en rol ze uit tot een lap die groot genoeg is om de ovenschaal af te dekken.

Splits het ei, klop het eiwit los en bestrijk hiermee de buitenrand van de ovenschaal. Dek de schaal af met het bladerdeeg en druk het rondom vast op de bestreken rand. Steek met een appelboor een rondje uit het midden van het deeg, zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen en het deeg niet klef wordt. Klop de dooier los met circa 1 eetlepel water en bestrijk het bladerdeeg. Bewaar de schotel tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bak de pie goudbruin en gaar in ongeveer 30 minuten.

    • Irene van Blommestein