Hevig ontgoocheld na nederlaag tegen Edberg; Krajicek nog midden in proces volwassen worden

NEW YORK, 9 SEPT. Uiterlijk zat hij er op de persconferentie onbewogen bij. Maar uit zijn vocabulaire viel al op te maken dat Richard Krajicek na zijn nederlaag in vijf sets (4-6, 7-6, 3-6, 6-3, 4-6) op de US Open tegen Stefan Edberg één van de bitterste ontgoochelingen uit zijn tennisloopbaan moest verwerken.

De man die zijn vrouwelijke collega's op Wimbledon eerder dit jaar "vette varkens' noemde had onmiddellijk een aandachtig gehoor toen hij enkele gemiste cruciale break-points in zijn partij als “shit-points” omschreef. Later schuwde hij ook in het Nederlands niet de nodige krachttermen. Het past allemaal nog bij het branieachtige imago van de 20-jarige Krajicek, die als man en als tennisser nog midden in een proces van volwassen worden zit. “Ik zal wel moeilijk slapen vannacht. Des te meer ik er over na ga denken, des te moeilijker ik het krijg, des te slechter ik me voel. Want ik was er zo van overtuigd dat ik na Australië hier weer zou toeslaan. In Parijs had ik net zoals in Melbourne weer last van m'n schouder. Maar hier ben ik het hele toernooi blessurevrij geweest. Ik kon niet goed door m'n knieën en daardoor mijn forehand-volleys niet goed slaan. Dat was alles.”

“Maar conditioneel heb ik het goed vol kunnen houden. Daarover ben ik op dit moment ten minste nog een beetje tevreden. Terwijl daar verder in feite natuurlijk geen enkele reden voor is. Ik zat een millimeter van de overwinning af. Maar misschien is dat wel het verschil tussen 38 Grand-Slamtoernooien van Edberg tegenover die acht van mij.”

Vier uur en twintig minuten stond Krajicek, op 20-jarige leeftijd de jongste speler die de laatste zestien op Flushing Meadow had bereikt, op de baan tegen de 26-jarige Stefan Edberg, winnaar van vijf Grand-Slamtitels, waaronder de US Open vorig jaar. “Ik ben hier al zo vaak doorheen gegaan, met Becker op Wimbledon bijvoorbeeld, dat ik denk dat ik psychologisch in zo'n marathon vijfsetter toch een licht voordeel op Richard heb”, vertelde Edberg over de man die zowel in New Haven als Tokio te sterk voor hem bleek en voor Edberg een "Angstgegner' bij uitstek is. De zaterdag voor het toernooi al vertelde Edberg tijdens een informele bijeenkomst met de Zweedse pers dat hij een ongunstige loting had omdat Krajicek in zijn speelhelft zat. Tijdens het toernooi lichtten zijn ogen zichtbaar op toen hij van diezelfde verslaggevers vernam dat Krajicek in de tweede ronde twee sets tegen Markus achter stond.

Edberg: “Ik wilde deze wedstrijd zo graag winnen. Want Krajicek is voor mij heel lastig te bespelen. Ik denk ook maar liever niet aan wat het voor mij betekend zou hebben als ik had verloren. Mijn spel is nog niet fantastisch, maar door deze wedstrijd geloof ik weer in een kans dit toernooi te winnen.”

“Die theorieën van Edberg interesseren me allemaal geen mallemoer ', verklaarde Krajicek later strijdvaardig in de playerslounge waar Wim Buitendijk van het ABN Amro-toernooi al zat te onderhandelen met Krajiceks agent Peter Lawler. “Ik had deze partij gewoon moeten winnen.” Met een 3-1 voorsprong in de vijfde set had het bereiken van de kwartfinale in theorie voor de Nederlander ook geen probleem moeten zijn. Maar Krajicek werd teruggebroken omdat hij een prachtige lob van Edberg volslagen verkeerd beoordeelde. Nog was de Nederlander volop in de race toen hij op 4-4 en 15-40 twee break-points kreeg, maar toen de Zweed die had weggewerkt bleek dat Edberg op detailpunten toch nog de betere, meer ervaren, speler is.

Hoe matig hij voor zijn doen ook speelde, de nuchtere cijfers gaven precies aan op welke detailpunten Edberg de partij naar zich toe trok. Edberg sloeg weliswaar maar drie aces (Krajicek 13), maar benutte zeven van de eenentwintig break-points (Krajicek 5 van de 21). De Zweed sloeg 9 dubbele fouten (Krajicek 13) en won 74 procent van zijn eerste services (Krajicek 68).

Gezien het enorme aantal fouten en afzwaaiers was het geen hoogstaande partij tussen de respectievelijke nummer twee en vijftien van de wereld. Eén van Edbergs machtigste wapens, de geacheveerde volley, liet hem vaak volledig in de steek waardoor hij in de vierde en vijfde set zelfs vijf games op rij verloor. Maar Krajiceks gevreesde wapen, de service die ook op Flusing Meadow een recordsnelheid (129 mijl) bereikte, liet het te vaak afweten. Wat Edberg in de gelegenheid stelde de aanval te zoeken bij Krajickes tweede opslag. Om hem vervolgens op techniek te overklassen. “Maar de omstandigheden waren winderig en slecht”, vergoelijkte Krajicek de alleen qua spanning aanvaardbare tennisdemonstratie. “Wat bijvoorbeeld? Dat naarmate de partij vorderde 20.000 mensen in het stadion partij kozen voor Edberg en mij liever zagen verliezen”, constateerde Krajicek somber.

Tennis is je wapenen en daarom leer je vaak meer van je negatieve ervaringen heeft Krajicek in een filosofische bui eens bedacht. Het lijkt alsof je op dat moment Ted Troost hoort praten. Maar als het waar is hoeft niet te worden aangenomen dat er tijdens de Davis-Cupwedstrijd van Nederland tegen Uruguay over veertien dagen in de Houtrusthallen een mentaal gebroken tennisser op de baan staat.

Vandaag wordt met zijn agent de rest van zijn programma van het seizoen doorgenomen. Daarbij wordt ruim aandacht besteed aan de zogeheten Grand Slam Cup in december in München. Daarvoor heeft Krajicek zich als één van de zestien beste spelers op de vier Grand-Slamtoernooien zeker geplaatst. Met zijn dure "hofhouding', privé-trainer, begeleider Troost en een eigen agent van Advantage, kan hij nog wel wat geld gebruiken. Want in München valt in vijf dagen minimaal 100.000 en maximaal twee miljoen dollar te verdienen. “Daarom speel ik de weken voor München absoluut niet”, beslist Krajicek. “Ik wil daar fit arriveren. En daarna ga ik maar weer naar Australië. Daar begint het circus opnieuw.”

    • Marc Serné