Dollar als speelbal

Op de internationale valutamarkt is het ene onheilspellende bericht nog niet verwerkt of het volgende bericht zorgt alweer voor nieuwe spanningen. De voor de beurs zo belangrijke dollarkoers lijkt nu de speelbal geworden te zijn van beslissingen die de centrale banken in Scandinavië nemen. Zij proberen koste wat het kost de vlucht uit vooral de Zweedse kroon en de Finse mark een halt toe te roepen.

De Finse centrale bank besloot gisteren de koppeling met de Europese monetaire eenheid, de ecu, tijdelijk los te laten en de koers te laten zweven. Dit leidde uiteindelijk tot een officiële devalutie van 12,3 procent. De zwakte van de Finse mark veroorzaakte een run op Duitse marken. Hierdoor kwam niet alleen de Amerikaanse dollar, maar ook het pond en de Italiaanse lire onder druk te staan. De koersen zakten tot vlak bij het dieptepunt van vorige week.

Noorwegen en Zweden verdedigen hun munt op een geheel andere manier. Zij lieten de koppeling met de ecu niet los, maar maakten een forse verhoging van de rente bekend. De Riksbank, de Zweedse centrale bank, verhoogde het disconto, de rente waartegen commerciële banken van de centrale bank lenen, met 8 procentpunten tot 24 procent. Deze maatregel ging blijkbaar niet ver genoeg en vandaag bracht de Riksbank het daggeldtarief van 24 op 75 procent. De Noren hadden maandag hun rente al verhoogd en kochten gisteren eigen valuta in om de koers te steunen.

De Zweedse renteverhoging had via de Duitse mark weer een positief effect op de dollar. Omdat valutahandelaren hun Duitse marken weer inwisselden voor Zweedse kronen kwam de Duitse munt enigszins onder druk te staan. Dat vertaalde zich weer in een lichte stijging van de dollar. Rond het middaguur lag de dollar op 1,5818 gulden, ruim een cent hoger dan de slotkoers van gisteren.

“De Scandinavische landen hebben een lange traditie van devaluaties”, zegt W. Boonstra, hoofd internationaal onderzoek bij de Rabobank. “Zodra de koppeling met de ecu ter discussie staat, vlucht men uit deze valuta. Het ziet er naar uit dat de Zweden vast van plan zijn hun munt niet te devalueren gezien de draconische renteverhogingen die ze hebben doorgevoerd.” Hij verwacht dat de onrust op de valutamarkt nog wel even zal voortduren. En dat zal zijn weerslag hebben op de effectenbeurzen.

    • Frank van Alphen