Bulgaarse wapens naar Irak: rel rond ex-minister

SOFIA, 9 SEPT. De voormalige Bulgaarse minister van defensie Dimitar Loedzjev, die eerder dit jaar na een conflict met premier Dimitrov moest aftreden, heeft als minister een wapenleverantie aan Irak ter waarde van vijftien miljoen dollar toegestaan - dit ondanks het VN-embargo tegen Irak.

Die beschuldiging werd gisteren in Sofia geuit door minister van binnenlandse zaken Jordan Sokolov. Bij een onderzoek, zo zei hij, was gebleken dat het Bulgaarse bedrijf Kintex tussen december vorig jaar en maart van dit jaar machinegeweren en granaten aan Irak heeft geleverd. Daarbij werden vervalste papieren gebruikt, waarin het Filiipijnse ministerie van defensie als koper werd bestempeld. Volgens Sokolov heeft Kintex zich schuldig gemaakt aan “criminele praktijken”, waar Loedzjev als minister van defensie en als hoofd van de nationale wapencontrolecommissie van op de hoogte is geweest.

Loedzjev sprak gisteren de beschuldiging direct tegen. Hij zei dat de wapens via een Poolse bemiddelaar waren verkocht; als ze naar Irak zijn gegaan is dat “een probleem van de Poolse regering”, aldus de voormalige minister. (AP)